Общината ще плаща пътя на хора от селата да се обучават във Враца
Общината ще плаща пътя на хора от селата да се обучават във Враца / Снимка: община Враца

Краен срок до днес определи кметът на община Враца д-р Костадин Шахов на кметовете на малките населени места,  да заявят бройки на безработни за обучение по оперативна програма за заетост. По време на редовна работна среща със селските първенци стана ясно, че само 12 от тях са подали заявки за обучение на общи работници по поддръжка, градинар-озеленители и еколози.

За Община Враца към момента са предвидени 140 места. Кандидатите ще бъдат обучавани в рамките на 300 часа т.е. около 2 месеца и половина и държавата отпуска за всеки от тях по 1250 лева. Програмата предвижда след това същите хора да бъдат наети на едногодишен трудов договор с 8-часова дневна заетост, за който отново държавата предвижда минималната работна заплата и всички осигуровки.

„Навсякъде, където ходихме и се срещахме с хората в края на миналата година основният проблем се оказа безработицата, заяви кметът Шахов. Още повече, че с управителя на „Автобусни превози" Георги Яков постигнахме договореност хората да не дават нито стотинка от джоба си за транспорт, за да посещават курсовете във Враца.", уточни той. Парите ще осигурява Община Враца.

Мярката е предприета, тъй като при първия обучителен курс хората се оплаквали, че трябвало да плащат билетите, а разходът бил непосилен за повечето от тях.