Община Мездра подписа договор за създаване на терапевтична работилница към Социалния дом
Община Мездра подписа договор за създаване на терапевтична работилница към Социалния дом / Снимка: Мирослав Гетов

Договор за изпълнение на проекта „Създаване на терапевтична работилница за деца и младежи с увреждания" подписаха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Проектът ще бъде финансиран с безвъзмездна помощ от японското правителство за подкрепа на структурните реформи у нас. Документите парафира и Цеца Костова - директор на Дирекция „Обща администрация" в Общината. На церемонията, състояла се в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, приветствие поднесе Н. Пр. Макото Ито - посланик на Япония в България. Проектът ще бъде реализиран към Дома за деца и младежи с умствена изостаналост „Вяра, Надежда и Любов" - гр. Мездра.

„Създаването на терапевтична работилница, от една страна, ще подобри качеството на социалните и здравни услуги, предоставяни от дома на децата и младежите с увреждания, каза при подписването на договора Иван Аспарухов, а от друга страна - ще даде възможност за тяхното социално включване в обществото и ще повиши жизнения им стандарт. С тази цел преди 5 години към Социалния дом беше изградено защитено жилище за навършилите 18 г., единствената алтернатива пред които е настаняване в подобни институции за възрастни."

Община Мездра подписа договор за създаване на терапевтична работилница към Социалния дом
netinfo

В терапевтичната работилница ще има ателиета по готварство, шивачество, приложни дейности и грънчарство, където трудоспособните младежи с увреждания ще могат да работят. По този начин те ще придобият навици и умения за самостоятелен начин на живот и житейска реализация. Стойността на проекта е в размер на 124 443.26 лв, а срокът за неговото изпълнение - 11 месеца т. е. до началото на август догодина.

По схемата за безвъзмездна помощ от „страната на изгряващото слънце" са одобрени 9 проекта на обща стойност около 1 800 000 лв. Те са селектирани между 92 кандидатури, като проектното предложение на Община Мездра е класирано на трето място. Останалите одобрени проекти са в сферата на здравеопазването, образованието и социалните грижи и ще бъдат реализирани в София, Русе, Плевен, Пазарджик, Кюстендил, Своге и Балчик.