Община Чупрене получи дарение - противопожарен автомобил
Община Чупрене получи дарение - противопожарен автомобил / Областна администрация Видин

Противопожарен автомобил получи като дарение Област Видин от област Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. Дарението бе предоставено на делегация, водена от областния управител инж.Кръстьо Спасов. Визитата на инж. Кръстьо Спасов и водената от него делегация бе по покана Франк Шерер, областен управител на Ортенау, в рамките на сътрудничеството, установенопрез 2010 г. между Видин и Ортенау.

В състава на видинската делегация участваха кметове на общини, управители на строителни фирми и винарски изби, председателите на Търговско-промишлената палата и Строителната камара, директорът на „Свободна безмитна зона - Видин" и експерти от областната администрация.

Община Чупрене получи дарение - противопожарен автомобил
netinfo


Специализираният автомобил ще е в помощ на община Чупрене при опазването на горския фонд и защитата на населението при пожари и бедствия. „Дарението за Чупрене решава важен за общината проблем, тъй като тя разполага с огромна горска площ и всяка година през летния период има рискове от пожари", каза с благодарност кметът на общината Ваньо Костин. Той благодари на кмета на Олсбах г-н Брудер на церемонията по символичното предаване на пожарната кола.

Дареният автомобил да бъде транспортиран до община Чупрене от германски пожарникари през юли 2014 г. Община Олсбах ще поеме разходите за транспорта и за престоя на немските специалисти, по време на който те ще обучат българските си колеги в работата и експлоатацията на противопожарната техника.

Община Чупрене получи дарение - противопожарен автомобил
netinfo

По време на посещението си инж. Кръстьо Спасов и придружаващите го лица посетиха Горско стопанство „Матенхоф" в Бергхауптен и местния пазар „Марктшойн" за храни, произведени под обща регионална марка. В предприятието за винопроизводство в Гегенбах и винарната в Ортенберг те бяха запознати с високите стандарти при отглеждането на лозя и технологиите за производство на вино. В Шванау видинската делегация имаше възможност да разгледа компанията „Херенкнехт", която е постигнала 80 % от световното производство на машини за прокопаване на тунели. Във фирмата работят над 4 000 души, а стойността на годишното му производство надвишава 1 милиард евро.

На среща в Европейския институт в гр. Кел областният управител на Видин представи възможностите за инвестиции в региона. Пред представители на немската администрация и бизнес той очерта добрите перспективи за сътрудничество в сферата на хранително - вкусова промишленост, земеделието, туризма и използването на алтернативните източници на енергия. „Имаме отлични условия за развитие на органичното производство в лозарството, овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството", отбеляза инж. Кръстьо Спасов.

Областните управители се договориха да продължат сътрудничеството между Видин и Ортенау чрез разширяването на контактите между кметовете и представителите на бизнеса от двете области, както и чрез партньорство за реализация на съвместни проекти в образованието, обучението и квалификацията на кадри, селското стопанство и инфраструктурата.

Община Чупрене получи дарение - противопожарен автомобил
netinfo