Несъобразена скорост и отнемане на предимство - причини за катастрофите в Монтана
Несъобразена скорост и отнемане на предимство - причини за катастрофите в Монтана / netinfo

59 тежки катастрофи със 7 убити и 67 ранени граждани са станали в област Монтана през изминалото деветмесечие. Броят на пътно-транспортните произшествия с материални щети е 705. В сравнение със същия период на 2006г. броят на тежките пътно-транспортни произшествия е със 7 по-малък – 52бр. През първото 9-месечие на 2006г. по пътищата в областта са загинали 15 души, пострадалите са 81.

Анализите на Пътна полиция сочат, че половината от тежките пътни злополуки са причинени поради движение с несъобразена скорост от страна на водачите. Броят на убитите при тези катастрофи е двама, а на ранените - 31. На второ място сред нарушенията, причиняващи тежки пътни инциденти, е отнемането на предимство. То е довело до смъртта на 2-ма и причинило физически травми на 16 участници в пътното движение. Седнали зад волана след употреба на алкохол, са реализирали 4 тежки катастрофи, при които са загинали 2-ма, а 3-ма са ранени. При неправилно изпреварване са станали 3 катастрофи с 3-ма ранени, а при навлизане в насрещното движение - 2 ПТП-та, с един убит и 2-ма ранени. Внезапната промяна на посоката на движение е причината за 2 катастрофи с двама ранени.

От КАТ напомнят, че при инцидентите на пътя най-голям е броят на пострадалите пешеходци – 14, на второ място са велосипедистите - 10. При преобръщане на моторно-превозни средства са станали 10 ПТП, а при сблъсък на автомобили – 9. Според статистиките като най-авариен ден от седмицата се очертава вторник. След него се нареждат неделя и понеделник. В сряда, петък и събота стават почти еднакъв брой катастрофи.

От началото на октомври по пътищата в областта са настъпили 6 тежки произшествия, с един убит и 8 ранени. От пътна полиция призовават водачите с настъпването на есенно-зимния сезон, когато нараства броят на пътните злополуки, да бъдат особено внимателни: