Нелегален старчески дом в планинска вила
Нелегален старчески дом в планинска вила / снимка: DarikNews - архив

Нелегален старчески дом във Врачанския балкан е разкрила проверка на инспектората към общинската управа във Враца. Домът се е помещавал във вила „Тева" и по време на проверката там са открити четирима възрастни хора, като от тях трима са били лежащо болни. Проверяващите констатирали множество нарушения на законодателството.

Основното е липсата на лиценз за такъв род дейност, издаден от „Агенцията за социално подпомагане". Експерти от Агенцията по безопасност на храните са затворили ресторанта във вилата. Във вилата не е имало и медицинско лице, което е задължително за такова социално заведение. Предстои комисията, организирана от инспектората в общинската управа, да излезе с решение.

„Актът в момента се изготвя. Ще последва и наказателно постановление. Крайното решение е затваряне на обекта, докато не се промени статутът му и той не влезе в регистъра на „Агенцията за социално подпомагане" като дом за стари хора" - категорична бе Венка Велчева, началник на инспектората в Община Враца.

За случая вече са уведомени и други институции, които ще извършват проверки на дейността във вилата. Подаден е сигнал и до прокуратурата. Повече по случая ще чуете по-късно в следобедния ни блок.