Министър Вълчев във Враца
Министър Вълчев във Враца / Дарик Враца
Красимир Вълчев
101769
Красимир Вълчев
  • Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев проверява днес във Враца извършените със средства на министерството ремонти на няколко учебни заведения. По-рано през деня, заедно с кмета на Враца Калин Каменов подписаха договор за дарение на сградата на затвореното училище „Христо Ботев“ в с.Паволче. Сградата се дарява на Министерството на образованието с решение на ОбС Враца за изграждане на първия в страната Национален център за православно, екологично и патриотично възпитание.

Идеята е в центъра да се провежда възпитателна програма за учениците от цялата страна, в подходяща среда и напълно обновена материално-техническа база.

За целта Министерството ще вложи около 1 млн. лв., като парите ще бъдат разпределени в бюджетите за тази и следващата година. Вероятно след това ще бъдат вложени и още средства за дооборудване на сградата, коментира днес министър Вълчев. На този етап има изготвен идеен проект за Центъра, предоставен на министъра от кмета на Враца и областния управител. Предстой изготвянето на техническо задание и провеждане на обществени поръчки за изграждане на Центъра. „Ние имаме нужда от патриотично възпитание. Една от основите цели на образованието винаги е била да утвърждава националното самосъзнание, националната идентичност“, коментира Вълчев.

Той посети СУ „Христо Ботев“, ПГТР, ЕГ и ППМГ. „Тук във Враца можем да видим целия спектър от предизвикателства, които са пред образователната система“, сподели Вълчев.

Посрещане в ППМГ Враца
Дарик Враца

В ППМГ директорът Татяна Василева благодари на министъра за вложените в училището 48 хил. лв. с които е направен цял корпус за интерактивни науки, в който има 11 оборудвани със съвременни технологии кабинети. Създадена е нова система за пренос на данни, нова публична информационна система  с фунция елекронен звънец и др. „Отговорихме изцяло на политиките на образованието за дигитализация,“ обяви директорката.

Отделно от това тя благодари и на Община Враца, която е инвестирала през последните три години за обновяване на сградата на училището, спортната зала и двора 2 300 000 лв. Парите са по проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“, Норвежкия механизъм и Инвестиционната програма на общината.