Мездренският лекоатлет Митко Ценов на крачка от европейската титла
Мездренският лекоатлет Митко Ценов на крачка от европейската титла / Мирослав Гетов

Една погрешна стъпка лиши голямата надежда на българската лека атлетика Митко Ценов от европейската титла на 3000 м стипълчейз на първенството на „стария континент” за младежи и девойки до 23 год. Шампионатът се проведе в Тампере, Финландия.

20-годишният състезател на СК Атлет (Мездра) бе най-бърз във финалното бягане с време 8:32.74 мин. Втори остана водачът в европейската ранглиста за сезона в тази възраст Абделазиз Мерзуги (Испания) с 8:34.64 мин., а трети се нареди Джузепе Гератана (Италия) с 8:35.55 мин.

Малко по-късно обаче Митко бе дисквалифициран, тъй като се оказа, че след преодоляване на първото препятствие при влизането си в последната обиколка е пристъпил за стотни от секундата извън начертания коридор на пистата.

 

Мездренският лекоатлет Митко Ценов на крачка от европейската титла
netinfo

От българския щаб незабавно подадоха контестация до Jury d’Appel, но тя не бе уважена и за шампион беше обявен испанецът Мерзуги. Среброто остана за италианeца Гератана, а бронзa спечели Танго Пепио (Франция) с 8:38.07 мин. Въпреки отнетата титла, по всеобща оценка на специалистите възпитаникът на треньора Йоло Николов е моралният шампион, тъй като неговото превъзходство бe неоспоримо.

Идния месец Ценов, който наскоро подобри националния рекорд на 3000 м с пр. за младежи до 23 г. с постижение 8:27.05 мин., ще стартира на Световното първенство за мъже и жени в Москва (10 - 18 август).

Другият представител на СК Атлет (Мездра) на шампионата в Тампере - Иван Попов, се класира на 19-то място в бягането на 1500 м при младежите. Той финишира десети в първата полуфинална серия с време 3:49.80 мин., което го остави извън финала.

Мездренският лекоатлет Митко Ценов на крачка от европейската титла
netinfo