Кръст
Кръст / netinfo
Кръст на живота, определен от автора му като кръст слънце „пази“ жителите и туристите в село Кален. Символът на вярата и духовността е дело на прочутия майстор-каменоделец Въто Вътов.
 
Идеята за изграждането на кръста на живота се зародила още преди години, като наскоро е реализирана. Местните хора са изключително горди от новата придобивка в населеното място. Авторът й Въто Вътов разказа, че направил и монтирал кръста със собствени сили и средства и с малко помощ от познати.
 
„Изпълнението на кръста е мое. Ползвах като заварчик Кръстьо Цолов. Средствата са лични, няма дарители, защото реших, че нямам нужда. Имах материала за направата на кръста, както и уменията да го изработя. С момче от селото окосихме и почистихме района. Извозихме кръста с Николай Крумов от Царевец.  С мои колеги пък направихме монтажа на скелето и заедно изправихме кръста на 12-ти август.“, допълни Въто Вътов.
 
Прочутият майстор-каменоделец не спира да мисли за благоустрояването на родното си село и за привличането на повече туристи в него. Следващата идея, с която смята да се захване е изграждането на арка над входа на селото.
„Представям си я като арката на Шанз Елизе. Ще дам материала за изграждането й и ще помогна за изпълнението.“, поясни Вътов.
 

Кръст
netinfo


Днес новата придобивка в с.Кален бе посетена и от кмета на Общината инж. Генади Събков, който изказа благодарност на Въто Вътов за благородните инициативи, които реализира през последните години.
 
„Негово дело е не само този кръст, но и паметникът в центъра на селото, и параклисът в южната част на Кален. Получи се една чудесна връзка кръст-паметник-параклис. Дано да има повече граждани като Въто, които дават и имат желание да направят нещо за хората. Огромна благодарност към Въто!“, каза инж. Събков.
 
Кметът допълни, че с усилията на Въто Вътов и със съдействие от Община Мездра районът в близост до кръста на живота ще бъде облагороден. Ще бъдат монтирани маси и пейки.
 

Кръст
netinfo


Община Мездра ще търси възможност за поставяне на осветление на този кръст, за да може той да предизвиква възхищението на местните хора и туристите и през тъмната част на денонощието.
 
Община Мездра