събор Украйна
събор Украйна / ВМРО Враца
През почивните дни край с. Мала Перешчепина, район Нови Санжар, Полтавска област, Украйна се проведе всебългарски събор „Към завета – Кубрат 105“, посветен на 105-та годишнина от откриването на гроба на Кан Кубрат – основател на Стара Велика България. В събора се включиха българи живеещи в различни страни по света - България, Украйна, Молдова, Албания, САЩ, Испания.

Гостите бяха посрещнати от жителите на Мала Перешчепина с традиционна украинска пита, след което поднесоха венци и цветя на гроба на Великия Кубрат.
В близост до свещеното за всеки българин място беше оформена сцена и места за зрителите, а местните жители бяха подготвили изложение на сувенири и традиционни за района изделия на народно изкуство.

събор Украйна
ВМРО Враца

Официалното откриване на събора започна с химните на България и Украйна. Приветствия към гостите отправиха: Рита Владимировна Верба – зам.-ръководител на Новосанжарската районна държавна администрация, Виталий Мазан – кмет на Мала Перешчепина, народният представител Красимир Богданов. В словото си, Богданов призова за единение на всички българи съгласно на завета на Кубрат. Той поздрави присъстващите от името на ПГ „Обединени патриоти“ и от ръководството на ВМРО и прочете писмо до участниците и гостите на фестивала, изпратено от Български национален фронт в САЩ и Канада.

събор Украйна
ВМРО Враца

Своите поздрави поднесоха и Емир Валеев – Ръководител на всеукраинската асамблея на татарите/волжките българи/ и зам.-ръководител на съвета на малцинствата в Украйна, Делян Дамяновски — председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз, Симеон Желяпов – председател на Съюза на бесарабските българи в Молдова, Патриция Кирилова — журналист, председател на „Велика Болгария“, Марин Маринов — председател на организацията „Хан Кубрат“, Румен Спасов – председател на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“.

събор Украйна
ВМРО Враца

Статуетка на Кубрат, изработена от скулптура Ивелин Михайлов /автор на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия/, беше връчена на  Димитър Христов от гр. Полтава, за принос към популяризирането на делото на  владетеля на Велика България и създаването на мемориално-историческия комплекс в Мала Перешчепина. Всички присъстващи почетоха с минутна мълчание паметта на Симеон Симеонова — член на Фонд „Хан Кубрат“ и Юрий Петрука — бивш главен архитект на Полтавската областна държавна администрация, допринесли за създаването на комплекса.
В концертната част се включиха народната певица Поли Паскова, рок-група „Епизод“, танцов ансамбъл „Мездра“, ансамбълът за татарски песни „Булгар чекчеклари“ със солистка Венера Багаутдинова, танцови и певчески състави от България и Украйна.

събор Украйна
ВМРО Враца


 
ВМРО Враца