Огнян Ценков
Огнян Ценков / Община Видин
Огнян Ценков днес излезе с официално обръщение към гражданите
Кметът на община Видин Огнян Ценков излезе с публично обръщение, което бе изпратено до медиите. Публикуваме го без редакторска намеса:

"По повод постъпилата в Община Видин покана от „Граждански протест за магистрален път до Видин”, за организиране на 27 януаеи на протестни действия, правя следното обръщение:

Като кмет на Община Видин и орган на изпълнителната власт съм съпричастен към проблемите на хората от общината и региона, както и за бъдещото стратегическо регионално развитие на местно ниво.

За това смятам, че всеки гражданин в нашето демократично общество има право да изразява своето мнение и гражданска позиция, а в конкретния случай - изграждането на четирилентов скоростен път до Видин.

Направлението Видин-Ботевград, което е част от път Е-79 Видин-София-Кулата, е сред приоритетните пътни инфраструктурни проекти, като  за отсечката Видин-Монтана има готов  идеен проект, а за участъка Мездра-Ботевград - проектна готовност.

Като гражданин на Видин се присъединявам към идеята на организирания протест, но призовавам  инициаторите му да проявят разбиране и да не блокират пътя Е-79 при град Дунавци.  Това ще  доведе до допълнително затрудняване на трафика, нарушаване правата на гражданите, пътуващи по пътя, възпрепятстване на тяхното свободно преминаване, както и до реален риск от  възникване на пътнотранспортни произшествия.

С цел избягване на споменатите отрицателни последици, отправям към инициаторите на „Граждански протест за магистрален път до Видин” предложение протестът да бъде преместен на летището до село Иново.

Това е територия безопасна, непредполагаща нарушаването правата на други граждани, и достатъчно просторна за очакваната масовост на протеста. Ангажирам се да съдействам пред областния управител за предоставяне на летището, което е държавна собственост. В този случай аз лично ще се присъединя, за да дам своята подкрепа за изграждането на скоростния път.

Както винаги съм посочвал, моята цел е да развивам и осъществявам работеща и ползотворна връзка между местна и държавна власт, което е приоритет още от началото на моя мандат. Всички успехи, които постигаме, са именно благодарение на съвместните усилия и доброто сътрудничество с държавна власт, гражданското общество и реалния сектор."