/ Дарик - Враца
Александър Александров, кмет на община Ружинци, е носителят на наградата „Бяла птица“ за значим обществен принос за 2017 г. Осмата поредна награда - сребърна статуетка, изработена от скулптора Алексанъдр Пройнов – АПЕР, беше връчена от генералния директор на БТА Максим Минчев.

На официалната церемония в пресклуба на БТА във Видин присъстваха Видинският митрополит Даниил, районният мюфтия Неджати Али, областният управител Албена Георгиева, зам.-кметът на Видин Цветан Асенов, народните представители от видинска област Владимир Тошев, Филип Попов и Росен Живков, представители на политически партии и държавни институции, граждани и медии.

В отговор на приветствието на генералния директор на БТА, новият видински митрополит Даниил каза: „Има нещо общо между нашата институция и вашата - когато информацията е вярна, тя е като разпръскване на светлина, тя просветлява умовете и сърцата на хората...“, отправи благопожеланията си владиката.

Той пожела БТА да бъде надежден източник на информация за всичко, което се случва, да бъде будната съвест на българските граждани.

Бивш учител по история, кметът на Ружинци успява да съживи малката, изоставаща в развитието си община и да я превърне в общност с активно отношение към своето бъдеще. Александър Александров успя да намали двойно безработицата в общината и съвместно с общинския екип поддържат два от най-големите стадиони в региона и осигурява топъл обяд за повече от 700 души.

Поднасяйки наградата на кмета на Ружинци, генералният директор на БТА, изрази задоволството си, че в годината на 120-годишния юбилей на агенцията, наградата получава човек, който е направил чудеса в рамките на половин мандат. „Благодарение на хора като него скоро няма да говорим за Северозапада като за най-бедния регион, а като за област, която е пример за възстановяване и развитие с помощта на съвместните усилия на всички етноси", коментира Максим Минчев.