Участниците в дискусията във Враца.
Участниците в дискусията във Враца. / Дарик - Враца
В момента Враца е домакин на дискусията “Европа без бедни региони”. Нейн инициатор е лично лидерът на БСП Корнелия Нинова. За срещата в града пристигнаха много кметове от петте области Видин, Монтана, Плевен, Ловеч и Враца. Форумът бе открит от евродепутата Петър Курумбашев.

Участие в дискусиите ще вземат също Аурелио Сесимо от Главна дирекция “Регионална и урбанистична политика” в Европейската комисия, Искра Михайлова – председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент, Владимир Москов – зам.-председател на БСП и кмет шести мандат на Гоце Делчев и Донка Михайлова – зам.-председател на НСОРБ.

Думата първо бе дадена на зам.-председателят на БСП Владимир Москов. “С тази дискусия искаме да дадем друго направление на цялостната политика към Северозападна България. През следващите шест месеца България ще играе важна роля при определянето на решенията на Европейския съюз.

Други държави вече поискаха допълнително финансиране за най-бедните си региони, включително Германия, а България не е поискала и едно евро за най-бедния си регион – Северозападна България. Тук сме за да чуем как хората от този регион виждат политиката, която държавата трябва да води спрямо Северозапада” – каза в началото на своето изказване Владимир Москов.

След него възможностите за европейско финансиране представи Искра Михайлова. Тя говори също за пропуснатите възможности за кандидатстване с проекти с финансиране от ЕС. Очаква се дискусиите, сред които и тази за бъдещето на кохезионната политика на ЕС, да продължат до 15:00 часа.