Община Мездра
Община Мездра / Община Мездра
Девет са постъпилите в Община Мездра предложения за реализиране на проекти по програмата “Малки местни инициативи – Мездра 2017“.
Осем от тях са оценени и класирани като допустими, а един е отпаднал. Крайният срок за изпълнение на проектите е 30-ти октомври 2017г., като за тях ще бъдат заделени около 30 000лв. от общинския бюджет.

Според подадените проекти в Очин дол ще се изгражда кът за отдих и оформяне на прилежащите му пространства. Във Върбешница ще се създаде „райско кътче“ в центъра на селото. Горна Кремена кандидатства с проект за подмяна на дограмата на кметството и читалището. СУ“Иван Вазов“ в Мездра е подало предложение за изграждане на стрийт фитнес на открито. Каменната чешма в Руска бяла ще бъде възстановена, а прилежащото пространство ще бъде облагородено. Село Царевец кандидатства с проект за ремонт на залата за тържества. В Типченица ще се реализират мерки за енергийна ефективност на сградата на кметството /подмяна на част от дограмата, ремонт на помещения на кметството, пенсионерския клуб и салон към читалището/. Кметството в Брусен кандидатства с проект „Бъдеще за децата“, според който ще се изградят три беседки за отдих, ще бъде подменена ограда на детска площадка и ще се ремонтира тоалетна.
Постъпилите проектни предложения са разгледани от комисия от експерти, назначена със Заповед №361/12.05.2017г. на кмета на Община Мездра инж. Генади Събков.

нж. Петя Цветкова-Василева, ст. Експерт Градоустройство.
Община Мездра

Комисията единодушно реши, че проекта „Подмяна на дограма на читалище с. Горна Кремена“ не подлежи на оценяване и отпада от последващо разглеждане. Причината е, че дейностите по проекта са недопустими за кандидата- „не се допуска читалищни настоятелства, получаващи държавни субсидии да кандидатстват с проекти за извършване на строително-ремонтни дейности на читалища“, според условия, ред, критерии и правила за кандидатстване по програма “Малки местни инициативи – Мездра 2017“.
Най-висока комплексна оценка е получил проектът на кметство Очин дол, следван от тези на СУ “Иван Вазов“-Мездра, кметството в Брусен и  кметство Върбешница. На пета позиция е класиран проектът за изграждане на възстановяване на каменната чешма в Руска бела и облагородяване на прилежащото пространство. Одобрени са и проектите на кметствата в Царевец, Типченица и поставянето на дограма в кметството в Горна Кремена.

Коригирани са количествено-стойностните сметки за проектите  на СУ“Иван Вазов“-Мездра и за дейностите в Руска бела. Предложената от Комисията обща сума за осъществяване на осемте проекта възлиза на 29 766.40лв.
Предстои Общински съвет-Мездра да гласува кои от проектите са одобрени за финансиране. Общинските съветници трябва да определят и как ще се осъществи строителен и финансов контрол по изпълнение на проектите.