Янко Харалампиев
Янко Харалампиев / Дарик Враца
Започна традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим децата на пътя“. Тя ще продължи до края на месец август на територията на цялата страна, съобщи началник група “Пътен контрол” към “Пътна полиция” Враца  Янко Харалампиев. През 2016 година в национален мащаб са пострадали 11 160 деца при пътно-транспортни произшествия. 36 са загинали, като 26 от тях са били пътници в автомобилите. Като пешеходци са загинали 4 деца.

„За сравнение с предходната година загиналите деца-пътници са се увеличили два пъти. Отново се появява този парадокс , че най-много деца загиват при катастрофи, когато са пътници в автомобилите на своите родители. Фактът, че много по-малко деца са загинали като пешеходци говори, че децата явно знаят как да пресичат и знаят как да се пазят, но родителите са тези, които не си пазят децата“, коментира Янко Харалампиев.

Той апелира към водачите да бъдат особено внимателни при преминаването през населени места и в никакъв случаи да не пренебрегват използването на пасивните средства за защита в автомобила – обезопасителни колани, столчета за деца. По време на проверките ще бъдат налагани санкции на всички водачи, които нарушават правилата за превоз на деца.

Ще се следи и за спазване на ограниченията на скоростта, тъй като нарушенията на тези ограничения се явяват най-честата причина за пътни произшествия.
Във врачанско от началото на годината до сега са възникнали 22 ПТП с участието на деца. Пострадали са 9 деца – 2 са тежко ранени и 7 по-леко. По време на акцията „Ваканция“ миналата година във врачанско няма тежко пострадали деца при пътни инциденти.