Какво се случва край мина Плакалница?
Какво се случва край мина Плакалница? / Дарик Враца - архив

Край мина „Плакалница", над с.Згориград  действително се извършва отнемане на материали, установи проверка на журналисти. В района на мината, по-рано днес, са засечени два камиона и багер без обозначителни надписи, като работещите там са обявили, че обектът е частен. Проверката е направена след въпрос към кмета на Враца от общинския съветник Пламен Кръстев, какво се копае край мината и вярно ли тези материали се извозват на обектите на Водния цикъл.

Вчера от общината разпространиха резултатите от направеното изследване на инертните материали, ползвани по Водния цикъл, Изследването бе разпоредено в края на миналия месец, след разпореждане от инженера на проекта. Според изследването материалите са напълно безопасни. За това гарантира специализираната изпитателна лаборатория „Евротест - контрол" ЕАД - София. Изследвано е съдържанието на хром, манган, желязо, кубалт, никел, мед, цинг, арсен, кадмий, олово и живак. Всички изброени химически елементи са в пъти по-ниски от пределно допустимите стойности за стерилна скална маса.  

Въпреки отговора, Пламен Кръстев обясни, че от мина „Плакалница"  все пак се извозват материали и трябва да се намери къде се извозват.

След допитване до РИОСВ стана ясно че и те са уведомени за случая, но не знаят за какво отнемане на материали става въпрос. В момента се извършва проверка и резултатите от нея ще станат ясни следващата седмица.