Макет на самолета на Списаревски.
Макет на самолета на Списаревски. / Община Лом
Макет на самолета, с който живата торпила Димитър Списаревски – Спаич защитава небето над Родината, бе един от акцентите в уникалната изложба  в НЧ „Постоянство 1856“ в Лом , посветена на 75 години от гибелта на летеца. 

Самолети от изложбата.
Община Лом

Eкспозицията представи  модели над 70 самолета, изработени от хартия.  Автор на уникалните модели е украинският художник Игор Шатохин. „Аз не правя модели на граждански или спортни самолети, а само на военни – съветски, германски, американски, британски, френски, итиалиански, японски,  които са оставили следа в историята. Имам модели от Първата световна война като „Иля Муромец” и „Фокер”, както и на всички държави, които са строили бойни самолети по време на двете световни войни.  Направих изтребителя на Димитър Списаревски – „Месершмит G-2”, на който той е летял. У нас в Украйна, както и по света, знаят за българския въздушен ас, а в Япония камикадзета са изучавали неговия подвиг.", каза Игор Шатохин.

Летецът  Димитър Списаревски загива при боен полет на 20 декември 1943 г., след като сваля тежък американски бомбардировач „Либърейтър“ Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировка над София.

След представянето на изложбата, слово “Живот и звезден миг на Димитър Списаревски“ произнесе историкът-изследовател Зоя Апостолова, която сподели и малко известни факти от живота на героя в Лом в периода 1919-1931 г.  Апостолова представи и възпоменателния вестник „Роден да лети“, посветен на живата торпила Спаич.Поздравителен адрес към организаторите и участниците в тържественото отбелезяване на 75 години от героичната гибел на Димитър Списаревски изпрати президентът на Република България Румен Радев. Приветствие поднесе и кметът Пенка Пенкова, която обяви, че с дарение на известния гръден хирург проф. д-р Иван Гаврилов, на улица „Ивайло“ в Лом, където е живяло семейство Списаревски, ще бъде поставен барелеф.

Празникът
Община Лом

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България „Армейска песен“ изпълни едни от най-обичаните български патриотични и народни песни.