Отбелязваме 102 години от рождението на кап. Димитър Списаревски
Отбелязваме 102 години от рождението на кап. Димитър Списаревски / Дарик Добрич

Днес се навършват 102 години от рождението на "живата торпила" капитан Димитър Списаревски. По този повод от Община Добрич призовават добричлии да поднесат цветя на паметната плоча на героя.

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена паметната му плоча - на сградата на Общинска банка. Завършва Военното на Н. В. училище и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България. През 1943 г. участва във въздушните боеве край Ламанша, а след завръщането си в България се включва в състава на 3/6-ти изтребителен орляк с командир кап. Чудомир Топлодолски. Животът на Списаревски е като живота на многото други българи до оня далечен декемврийски ден на 1943 г., когато насочва своя самолет в небето над София към летящата противникова крепост.

На този ден в българското въздушно пространство нахлуват отново противникови самолети. Групировка от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър", охранявани от 50 изтребители „Локхийд Пе-38", за пореден се насочва към София. Срещат я летците на кап. Топлодолски, сред които е и Димитър Списаревски. Те влизат в боя само с 36 самолета.

Спаич, както го наричат другарите му, излита по-късно от другите с резервна машина. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води. Измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към група от 16 "Либърейтъра", която се е откъснала от боя и лети към София. Списаревски взема на прицел една от машините и успява да я спре, но в ожесточената битка изразходва всичките си боеприпаси, а междувременно самолетът му е сериозно засегнат. Тогава той връхлита върху водещия формацията американски бомбардировач. Двата самолета падат в подножието на Лилов рид край с. Долни Пасарел.

Списаревски загива на 20 декември 1943 година, а на траурното шествие се стича цяла София. Признателните столичани обвиват летеца с ореола на светец и го наричат новият Св. Георги Победоносец.