И във Видин са готови за изграждане на нови диги
И във Видин са готови за изграждане на нови диги / Община Видин

Нивото на река Дунав при Видин тази сутрин достигна 840 см. Продължава три пъти на ден да се следи речното ниво. Измерванията се извършват в 08.00, 14.00 и 16.00 часа., като информацията се подава своевременно в „Гражданска защита", съобщават от Община Видин.

Остава изградената предпазна дига, висока метър и половина в района на крепостта "Баба Вида". Работна група от Община Видин извършва допълнително укрепване на защитното съоръжение.

При ниво над 850 см  има готовност за реагиране и изграждане на защитни диги, най-вече в района на „Телеграф капия" и денонощно наблюдение. В готовност са приведени и всички оперативни групи от кметствата по поречието на реката, извършва се наблюдение на дигите.

На вчерашното заседание на Щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи се взе рещение пътят от Видин за София през с. Арчар да бъде затворен за движение за всички видове превозни средства. Заседанието премина под ръководството на заместник-областния управител Любомир Низамов. Според директорът на „Гражданска защита" Анатолий Цанов в следващите дни се очаква леко понижение на реката.

„Защитните съоръжения край Видин са в добро техническо състояние и при тези нива на река Дунав няма опасност от заливане", заяви директорът на Видинското подразделение на „Хидромелиорации" Тодор Пешев. „Дигите се наблюдават непрекъснато. Всички помпени станции работят безпроблемно", бе категоричен и директорът на „Напоителни системи" инж. Здравко Младенов.