Видин протест
Видин протест / Дарик Враца
Протестно автошествие потегли във Видин в късния следобед от паркинга на голям магазин в покрайнините на града до жп гарата. В социалните мрежи протестът беше обавен като бунт срещу системата, горивата, гражданската отговорност и действията на общинския кмет за реализиране на проекта за пътя Видин-Монтана. Автомобилите спряха на паркинга на Община Видин, където бе почетена и паметта на жертвите на пътя.

Росица Кирова, която е сред организаторите на протеста и е общински съветник от местната коалиция "Единни за промяна" каза: „...Януари месец и февруари, когато се събрахме на протести, ние искахме ясни ангажименти и график на изграждане на пътя-получихме ги! Започна изпълнението на всички останали отсечки, освен на отсечката Видин-Монтана съгласно график... Защо не се случва това по отношение на Видин-Монтана?! Отговорът на АПИ /Агенция пътна инфраструктура/ е, защото кметът на Видин, администрацията на община Видин още не е изменила общият устройствен план и не е нанесла проектното трасе на новата отсечка на пътя, което е вече готово...Кметът смятал, че това не е негова работа и от април месец си пише и се обяснява с АПИ...“.

Видин протест
netinfo


На въпрос на Дарик дали протестиращи от Видин ще продължат към София, Росица Кирова отговори: „Протестите от януари и февруари показаха, че Видин е откъснат от света и да се стигне до София би отнело 6 часа при тези метеорологични условия, а нищо чудно и някой пострадал на пътя... Не, няма да го направим, ще изразим своя протест тук и ако се наложи, тези които имат възможност ще протестират в София и има такива видинчани! Не е необходимо да тръгваме за София, тук сме достатъчно, бихме могли да направим така, че в София да разберат, че тук сме протестирали!“

Коментирайки причината за протеста, Кирова отбеляза, че не случайно се събират пред задния вход на общината: „През задния вход на общината този кмет преди три години стана кмет на Видин на законни избори. Може би затова призивът „Да променим системата“ означава едно-стига сме назначавали кметове през задния вход по политически причини...трябват ни хора, които да могат и да искат да правят нещо за града...“.
След събирането пред сградата на общината протестиращите се насочиха към изхода на Видин, но не им беше дадена възможност от полицията да стигнат до там.

Видин протест
netinfo