/ ThinkStock/Getty Images
Проверките в Дирекция "Бюро по труда"-Лом продължават. Открити са нарушения, но има данни и за извършени престъпления и материалите са предадени на прокуратурата, съобщи на пресконференция директорът на Изпълнителната агенция по заетостта Драгомир Николов, цитиран от вестник “Лом прес”.

След разкритията част от служителите са напуснали Бюрото по труда, а един е уволнен дисциплинарно, уточни шефът на агенцията. Както "Лом прес" съобщи, след започнала проверка на 17 октомври, в края на месеца директорът на ДБТ в Лом Мариета Цветанова, Наташа Герасимова - началник отдел "Посреднически услуги", началник отдел "Активна политика на пазара на труда" - Гинка Борисова и Жасмина Тодорова са напуснали работа, а Цецка Трифонова е отказала да напусне по собствено желание и е уволнена дисциплинарно, а трима служители са излезли в болнични.

Шефът на Агенцията по заетостта отрече категорично да е оказван натиск на служителите да подават заявленията си за освобождаване от работа. След сигнали, че служители на Бюрото по труда в Лом са подписвали безработни без те да идват на място, ръководството на Изпълнителната агенция по заетостта и Главна дирекция "Национална полиция" са започнали проверка.

Тя установила случаи, в които безработен е бил в болница или в чужбина, а подписът му в Бюрото по труда е бил имитиран от служител. Освен това липсвала актуална информация за свободните работни места, не се работело с безработни и работодатели за намиране на работа, толерирали се само определени работодатели, липсвали оставени там документи с лични данни на безработни и т.н.

Резултатите от проверката са изпратени в прокуратурата за вземане на отношение, уточни Николов. Той заяви, че в скоро време щатът на Бюрото по труда в Лом ще бъде попълнен с нови експерти и ръководител и ще бъде обявен конкурс за длъжностите.

Според Николов, порочните практики са прекъснати навреме и щети на държавата не са нанесени.
в. "Лом прес"