/ Sofia Photo Agency, архив
Петима служители на Бюрото по труда в Лом, сред които директорът и началник отделите са отстранени от работа от началото на месеца. Това съобщи в. “Лом прес”. Сътресенията в службата, която изпълнява държавната политика по насърчаване на заетостта, започнали след масирани проверки от Главна дирекция "Национална полиция", Агенцията по заетостта и Инспекцията по труда.

Акцията започнала на 17 октомври. Има образувани преписки, икономическа полиция проверява фирмите, които са водели обучения на безработни по програми и мерки за заетост, както и коректното изпълнение на програмите за субсидирана заетост на безработни от различни категории.
 
Нито една институция обаче не се наела да обяви има ли корупционни практики и злоупотреби от страна на служителите в Бюрото по труда. В същото време петима служители са били принудени да напуснат работа, а още трима - нарочени за “отстрел” - са в болнични.
 
От Агенцията по заетостта не дадоха конкретен отговор за масовото напускане на служители, но потвърдиха, че в края на октомври служителите на длъжност директор на ДБТ Лом (Мариета Цветанова), началник отдел "Посреднически услуги" (Наташа Герасимова) и началник отдел "Активна политика на пазара на труда" (Гинка Борисова) в ДБТ Лом са заявили желанието си за прекратяване на служебното им правоотношение, като не са посочили причини.

Желанието им е уважено и договорите с тях са прекратени по взаимно съгласие по реда на чл. 103, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния служител. По собствено желание е напуснала и Жасмина Тодорова, а Цецка Трифонова не е подала молба да освобождаване и е уволнена, е научил в. "Ломпрес" от собствени източници.
 
Извършването на мониторинг, посещения на място и проверки на дейността в дирекции "Бюро по труда" е част от основните дейности на Агенцията по заетостта. При проверка през 2016 г. от Дирекция "Регионална служба по заетостта" Монтана са изведени констатации и са отправени препоръки за отстраняване на пропуски и подобряване на работата в Бюрото по труда в Лом.

При извършената през 2017 г. проверка е констатирано неизпълнение на дадените препоръки, както и други слабости и пропуски в двете основни направления от дейността на ДБТ. Същите са обсъждани в хода на проверката от проверяващия екип, като са отправени нови препоръки за своевременното им отстраняване, е официалната позиция на Агенцията по заетостта по случая.

Какви са слабостите и пропуските и кой и как ги отстранява обаче, не става ясно. В началото на седмицата от над 20 служители в Бюрото по труда в Лом на работа бяха само 8, е видял репортер на в. “Лом прес”.
 
в. "Лом прес"