И ЕС налага санкции при запалване на стърнища
И ЕС налага санкции при запалване на стърнища / ЗНС Враца

Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз във Врачанско Явор Хайтов посети днес Областната дирекция „Земеделие" в града под Околчица. Повод за срещата с директора на институцията Лора Лазарова бяха конкретни въпроси, свързани с дейността на нейните подчинени, както и притесненията на служители от предстоящо съкращение на щата в дирекцията.

Хайтов попита Лазарова каква санкция може да бъде наложена на земеделски производител, ако се докаже, че той сам е запалил стърнището или нивата си, тъй като тази практика нанесе доста поражения това лято. Директорът на ОД „Земеделие" припомни, че когато се докаже вина на подпалвача, ако той е собственик, може да отнесе санкция и от ЕС, стига да е получил субсидии за своята продукция от Брюксел.

Комисия от ОД „Земеделие", общински управи и „Растителна защита" са установили, че напръсканите с препарат - от типа „тотален хербицид", ниви в землищата на Селановци, община Оряхово и Галиче, община Бяла Слатина са били унищожени умишлено. Взетите проби са изпратени в лаборатория в Пловдив, която е дала заключение за наличността на отровното вещество - това отговори Лора Лазарова на въпроса на Явор Хайтов по отношение на унищожените в края на юни и началото на юли около 4 000 декара крайСелановци и 90 декара край Галиче.

Припомням, че по тази тема заместник-председателят на парламента внесе питане и до вътрешния министър Румяна Бъчварова, която отговори, че са заведени досъдебни производства, които се наблюдават от окръжната прокуратура във Враца.