Готвят протести, заради неглижирането на Северозапада
Готвят протести, заради неглижирането на Северозапада / netinfo

Северозападът не е сред приоритетите на българското правителство. Това е мнението на Обществения комитет „За достойно бъдеще на Враца" след провелото се във вторник заседание. Комитетът беше сформиран през 2011 г. в резултат на поредицата проекти на държавата, които открито дискриминират гражданите на Северозападна България и особено тези на град Враца.

Въпреки декларативно заявените намерения и прословутите мерки за съживяване на Северозапада, до момента практическите действия на правителството на ГЕРБ са точно в обратната посока. Уверенията на военния министър Аню Ангелов, че след закриването на поделение 52380 ще се намерят алтернативни форми на заетост в гр. Враца за съкратените войници, очаквано не се оправдаха. Закриването вече е факт.

Но нищо не се случи с обещанията за изграждане на кризисен център, за съдействие при намиране на работа в органите на МВР, Пожарна, Гражданска защита. Нито пък се реализира идеята за създаване на музей на военната техника във Враца. Вместо това, стотици млади врачани заедно със семействата си заминаха да търсят работа в други градове. Видимо е занижаването на децата в детските градини и училищата, а търговските обекти и обществени заведения бележат спад в потреблението, смятат от Обществения комитет.

Друг от засегнатите проблеми беше изграждането на високоскоростната железопътна линия и преминаването и през Враца. Обещанията на Национална компания „Железопътна инфраструктура", дадени на срещата с комитета на 21 май 2012г. до момента се ограничават с включването на негов представител в работната група по обсъждане на техническия проект. До момента обаче заседания в тази посока не са провеждани, а проектът трябва да бъде представен в началото на 2013 година.

Не в полза на врачани се реши и въпросът за обходния път на града. След като по целият участък от София до Видин ще се изгражда четирилентов път, само в района на Враца, той ще е двулентов. Предвид на одобрените проекти и стартиращите строителни работи, решенията може да се смятат за окончателни.

Не на последно място, членовете на комитета „За достойно бъдеще на Враца" разгледаха ситуацията предизвикана от обгазяването на града при пожара в незаконното сметище на близката до правителството фирма „Екобулсорт" в началото на месец май. До момента точна информация относно нивата на концентрация на диоксини и фурани непосредствено след пожара няма, като отговорните екологични служби се оправдават с липсата на специализирана лаборатория за подобни изследвания в България. Народното събрание побърза да узакони сметището, като промени закона в частта за отстояние от жилищни квартали.

Общественият комитет, включващ ВМРО, Атака, НФСБ, Съюз „Защита", ДНЕС, Национално движение „Достойни за България", Инициативният комитет за защита на поделение 52380, Дамски клуб „Вратица", заяви готовността си в началото на 2013 г. да започне серия от протестни действия при продължаване на политиката на неглижиране проблемите на Северозапада от страна на държавата.