Празник във Видлица
Празник във Видлица / Дарик Враца
Хората от малкото селце Видлица в община Георги Дамяново посрещнаха на празника си - Илинден, народния представител Дилян Димитров и зам.областния управител на Монтана Нина Петкова. Десетки се събраха в спретнатия параклис, построен преди няколко години в знак на почит към Свети Илия. Отец Пламен отслужи водосвет и благослови хляба, който  всяка една от жените внесе в божия дом. 
 

Празник във Видлица

Църквата прославя светеца като "небесен човек" и "земен ангел" -  "Дигна се пророк Илия като огън и словото му гореше като светило".  Житието му е непрестанна поредица от неизброими чудеса. Той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като на другите човеци - със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.
 

Празник във Видлица

Параклисът "Свети Илия" в село Видлица е построен през 2015 година - последната година от мандата на Димитров като кмет на община Георги Дамяново. След това той се кандидатира и е избран за народен представител. През същата година са направени още два  параклиса в селата Чемиш и Каменна рикса. 
 
Днес, на Илинден  народният представител обеща за празника на светеца догодина малката черквичка да има иконостас. Той ще бъде направен от най-големия майстор в околността - резбаря Чавдар Антов.

Празник във Видлица

Зам.областният управител Нина Петкова бе гост и на още един курбан в почит към светеца Илия. Всяка година 30-тината жители на село Черешовица, община Берковица се събират на оброк, разположен на няколко километра западно от селото, за да почетат небесния си покровител. Това е вековна традиция, защото в тази местност е възникнало селището по време на турското робство. Тук хората все още се чувстват най-близо до Бога, най-свързани с него.
 

Празник във Видлица