пари
пари / ThinkStock/Getty Images
11 наказателни постановления за силна музика и нарушаване на спокойствието на гражданите са наложени по Наредба №1 за опазване на обществения ред, съобщиха от Община Лом. Глобите от по 100 лв. са четири, шест са по 50 лв., а една - 500 лв. Те са наложени, заради непоносимо силната музика в нощните часове на сватби, кръщенета и веселби в ромските квартали на града. Община Лом не е издала нито едно разрешение за музика в заведения след 23.00 ч. от тази година, с цел да не се нарушава спокойствието на гражданите, а в случаите, когато това е ставало, са наложени 11-те глоби. За уриниране на обществени места пък са санкционирани с по 20 лева девет нарушители, а един - с 50 лв. Нарушителите са пикаели в зелени площи и на тротоари, някои от тях били и в нетрезво състояние. Това съобщава в. „Ломпрес“.

За шестте месеца на годината са съставени 135 наказателни постановления за нарушения на обществения ред. 40 са глобени за нарушаване на забраната за движение на МПС в пешеходните градски зони. Най-често налаганата глоба е от по 100 лв. Това са и най-честите нарушения на Наредбата, сочи статистиката. За каране на конски каруци, без предпазни престилки под животните, са санкционирани 55 нарушители, като 15 от тях с по 50 лв., 32 - по 100, трима - с по 200 лв., и един - с 300 лв. За водене на куче без намордник и ремък са наложени три глоби от по 50 лв.

И тази пролет не мина без санкции за чупене на клони на липовите дърве- та. Осем са хванатите нарушители, които са повреждали липите в града при брането на липовия цвят. На 6 нарушители са наложени глоби са от по 50 лв., а на двама - по 100 лв., заради повторни нарушения. Общо 12 205 лв. е размерът на наложените глоби по Наредба №1 от началото на годината досега. От санкционираните 135 нарушители обаче доброволно са платили глобите си само трима - двама са платили по 100 лв. и един - 70 лв. Глобите обаче се събират принудително от Националната агенция по приходите.
 
в. "Лом прес"