Главният мюфтия поиска вакъфски имоти в Монтана
Главният мюфтия поиска вакъфски имоти в Монтана / Петя Димитрова

Гражданско дело  № 1 от 2013 година  е образувано от Районен съд – Монтана, по исковата молба на мюсюлманското изповедание срещу община Монтана за това, че е завзела и построила в двора на джамията училище. Това е вакъфски имот, твърдят ищците и прилагат списък на тези имоти в гр. Фердинанд /сега Монтана/

Става дума за най-старото основно училище в града. Строежът му започва през 1892 година и завършва през 1905 г. Сега сградата е общинска собственост  и в нея учат 526 деца от  две основни училища І – во и VІ – то.

„Община Монтана ще оспорва докрай иска на мюсюлманското изповедание, заяви кметът Златко Живков, когато се засягат интересите на хората, които живеят тук, а в случая става дума за децата на Монтана и едно училище, което е в навечерието на своята стогодишнина. Досега в районните съдилища на България са заведени близо 60 дела за признаване права на собственост  върху земи, така наречените вакъфски имоти.”

В ислямските страни вакъф е недвижим имот или движимо имущество, предадено от държавата или отделно лице за религиозни или благотворителни цели.

Подобно дело бе заведено и във Враца за Ески джамия, но Окръжният съд отхвърли иска.