ГЕРБ докарва във Враца най-значимото културно събитие в България
ГЕРБ докарва във Враца най-значимото културно събитие в България / netinfo
ГЕРБ докарва във Враца най-значимото културно събитие в България
45285
ГЕРБ докарва във Враца най-значимото културно събитие в България
  • ГЕРБ докарва във Враца най-значимото културно събитие в България

Създаване на музей от хартия по иновативната Zn Art технология и международен фестивал за популяризирането на продукта през май 2012 г. предвижда програмата на кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца Петя Аврамова. Тя представи приоритетите в сферата на културата и изкуството в Регионалния исторически музей. На представянето присъстваха още художникът Красимир Тодоров, областният управител Пепа Владимирова, депутати и кандидати за общински съветници от ГЕРБ.

„Враца има богато културно историческо наследство и неговото популяризиране може да ни превърне в център на културата и изкуството на Северозапада", започна представянето си Петя Аврамова. „Задължително условие за това обаче е да започнем от модернизирането на културната инфраструктура - да обезпечим археологическите обекти в необходимата поддържаща инфраструктура, да модернизираме оборудването в Регионален исторически музей, да реализираме идейния проект за зала на Тракийските съкровища в него", добави кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца.

Гвоздеят в програмата за изкуство и култура на ГЕРБ - създаване на музейна колекция на основата на Zn Art технология.

"Идеята МУЗЕОН е идея на Враца", заяви той. МУЗЕОН е името на фондацията, която ще бъде създадена, за да организира международен фестивал във Враца. Фестивалът ще популяризира изработването на музейни експонати и ценности от хартия с технологията Zn Art. технологията и разработването й във Враца - представи художникът Красимир Тодоров.

"Така както е замислено, това  културното събитие ще се превърне в най-значимото на територията на страната", каза авторът на идеята, който представи първата си изложба във Враца на 24 май, "Да направим от хартия злато", са думите на кметът Костадин Шахов, които са го провокирали да развие идеята, която достига до създаването на ежегоден фестивал MUZEOn, включващ обединяване на изкуство, култура, образование и най-новите hi-tech технологии.

"Враца има уникалния шанс да стане център за структуриране и развитие на тези нови технологии", уточни Красимир Тодоров. Това е събитие, което ще доведе града до развитие".

Към първото издание на фестивала Музеон, предвидено за май 2012 г. вече има заявен сериозен интерес от представители на най-големите руски академии за изкуства и наука, заяви кандидaтът на ГЕРБ за общински съветник Кирил Беков. Той оприличи идеята за МУЗЕОН-а, с тази на музея с восъчните фигури на мадам Тюсо.

Zn Art технологията е еволюционното развитие на 3D технологиите. Чрез нея се изследват и възпроизвеждат обемни форми, като по този начин могат да се направят копия на всякакви съкровища и музейни експонати от хартия. За целта се използват листове с определено сечение, които се подреждат един върху друг по предварително зададен начин в пространството. Според инициаторите на фондация МУЗЕОН, Zn Art технологията ще има и сериозно приложение в образованието. От ГЕРБ очакват тя да привлече интерес от големи технологични компании.