Венчо Кръстев - вдясно
Венчо Кръстев - вдясно / Дарик - Враца
Рехаво бе участието на граждани в публичното обсъждане на промените в Наредбата за организация на движението при кратковременно платено паркиране – „Синя зона“ – в града. В залата на общинския съвет обаче бяха дошли тези, които има какво да си кажат – директорът и служители от Общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ от една страна и собствениците на заведения и фирми, които са в района на площад „Христо Ботев“. Позициите бяха коренно различни, както може да се очаква.

Директорът на „Паркинги и гаражи“ обясни основните цели с въвеждането на платеното паркиране в района – да се създаде ред и да се спре с безразборното паркиране с часове в идеалния център на града. От своя страна собствениците контрираха, че 2 лева на час е много, както и предлаганата сега промяна от 1 лев за половин час престой. Собствениците на фирми подчертаха, че 2 лева е таксата за спиране пред парламента в София. Те настояваха да се върнат старите тарифи – 1 лев на час и 50 стотинки за половин час.

Дискусията в залата.
Дарик - Враца


„При тези тарифи събирахме по 1200 лева на месец, защото парите се събираха от наши служители и масово шофьорите не си плащаха. С въвеждането на автоматизираната система за месец приходите вече са над 7 000 лева“ – каза Венчо Кръстев. И разкри, че за същия месец фирмите от района на площад „Христо Ботев“ във Враца са валидирали талони за паркиране на стойност други 6000 лева. „Такава е загубата за дружеството само за 1 месец“ – подчерта Кръстев. Той поясни, че заради подписка на собствениците на фирми в района на централния градски площад, общинското ръководство е взело решение фирмите да подпечатват талоните за паркиране на своите доставчици и те да не плащат дължимите суми за паркиране. Директорът на общинското предприятие обаче бе категоричен, че с това позволение се злоупотребява и цитира талони за паркиране, в които престоят е по 8 часа, по 6 часа, по 4 часа. „Няма как един доставчик да стои толкова време и да зарежда“ – коментира Кръстев. Така нанесената щета за общинското предприятие и общинския бюджет набъбнала до 6000 лева само за месец. „И въпреки това сме на печалба от 7000 лева и има ред около площада. С предложението, което сега се прави, да има талон за паркиране за 1 лев за половин час, мисля че ще се удовлетворят хората, които са в района за малко – да си купят пица или да влязат за нещо в банката“ – каза още Венчо Кръстев.

Служителите на Паркинги и гаражи.
Дарик - Враца


За "Дарик" той допълни, че има предложение, при закупуването на служебен абонамент от 70 лв. на месец, на доставчиците на същата фирма да бъдат издавани специални служебни талони. Тяхната стойност ще е 10 лева месечно, при две влизания на ден. При служебния абонамент няма ограничения за броя на влизанията за 24 часа.

В дискусията се включиха и общинските съветници Георги Генов и Божидар Джунов. Техните изказвания бяха в подкрепа на това да има ред в паркирането около площад „Христо Ботев“ и той да остане зона, в която пешеходците да могат да преминават безпроблемно.