статистика
статистика / Дарик Нюз,архив
Националният статистически институт, съвместно с Евростат и 11 държави - членки на ЕС, започна подготовката на Европейската олимпиада по статистика (ЕОС), която ще се проведе по време на Българското председателство на ЕС - от края на януари 2018 г. до средата на май 2018 година. 

Предварителният етап на олимпиадата беше проведен през учебната 2016/2017 година. На състезанието се явиха 59 отбора от цялата страна, 44 от тях се класираха за втория кръг. Задачата на журито не беше лесна. Всеки отбор се беше постарал, наред със знанията и техническите умения учениците бяха вложили творчество и желание да се представят добре. На отборите, класирани на първо, второ и трето място, бяха раздадени награди на обща стойност 6 000 лева. 

Съгласно регламента ЕОС ще се проведе в два кръга - Национален и Европейски, и с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас.

Състезанието отново ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. Допълнителна информация за ЕОС можете да намерите на сайта на олимпиадата: https://www.nsi.bg/eso2018/

"За да участвате в олимпиадата, важното е да сте убедени, че всеки може да намери числата, които са му нужни, без да е експерт по статистика, и чрез тях да научи  интересни неща за живота на хората. 

Защото, както е казал А. Л. Боули, „Знанието по статистика е като знанието по чужди езици или алгебра - може да докаже своята полезност по всяко време и при всички обстоятелства!“ - напомнят от Националния статистически институт. И добавът също, че от този момент отборите имат възможност да се регистрират съгласно регламента на състезанието.