Две години затвор за шофьор убил на място двама души
Две години затвор за шофьор убил на място двама души / DarikNews, архив

Присъда от две години „Лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване е постановена на Я. Дюлгеров от гр. София за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4 във вр. ал. 3 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Дюлгеров е правоспособен водач на МПС с категории „АМ“, „В1“, „В“, „С1“, „С“, Ткт“. Поради многократното нарушаване на разпоредбите на закона, свързани с правилата за движение по пътищата, бил санкциониран от органите на полицията.

На 30.10.2015 г. Дюлгеров управлявал лек автомобил марка „Фолксваген“ по първокласен път Е-79 по посока от гр. Видин към гр. Монтана. Заедно с него в колата се возела и майка му.

Въпреки максимално разрешената скорост 90 км./ч. той шофирал с превишена скорост от 105 км./ч. Без да се убеди дали има видимост и свободен път, предприел изпреварване, в резултат на което се блъснал в насрещно движещия се лек автомобил „Ланчия“. От удара водачът на „Ланчия“ и пътуващата с него жена починали на място, а майката на Дюлгеров получила средна телесна повреда.

Сигнала за пътно-транспортното произшествие подал очевидец на случилото се. Пристигналият на място лекарски екип на „Спешна медицинска помощ“ констатирал смъртта на двамата, а пострадалата майка на водача, предизвикал пътно-транспортното произшествие, била откарана в МБАЛ – Монтана за лечение.

В хода на досъдебното производство изготвената автотехническа експертиза установи по категоричен начин, че Дюлгеров нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е отнел живота на двама души.

По обвинителен акт, изготвен от прокурор в Окръжна прокуратура – Монтана, съдът постанови осъдителна ефективна присъда спрямо подсъдимия Дюлгеров.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.