Силвия Врачовска (вдясно) - директор на библиотеката - представи проекта. До нея са представителите на "Враца софтуер общество".
Силвия Врачовска (вдясно) - директор на библиотеката - представи проекта. До нея са представителите на "Враца софтуер общество". / Регионална библиотека "Хр. Ботев" Враца
Младежи ще се учат да правят роботи и да работят с дрон
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започва работа по проект „Техно Либ” – мини технологичен център в библиотеката. Разработката ще се изпълнява в партньорство със сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.
Основната цел на проекта е създаването на мини технологичен център за обучение и демонстрации на нови технологични чудеса - дрон в библиотеката, роботика в библиотеката в специално създадена „Зона за тийнейджъри”. Библиотеката да инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да можем да позволим на нашите потребители да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си. Да привлечем тийнейджърската аудитория към библиотеката.

Специфичните цели са: дa сe привлекат, обучат и направят демонстрации за  хора във възрастова група 15 - 19 години; въвеждане на младежите в света на високите технологии; създаване на роботи и възможност за участие в състезания по конструиране и роботика; да се повиши компетентността на 20 библиотечни служители за работа с новите технологии и приложения с цел формиране на умения за оказване на помощ при съдействие на потребителите; да се утвърди ролята на Регионалната библиотека като водещ информационен и образователен център.

Целевата група ще бъдат потребители на възраст между 15 и 19 години. В резултат на проекта ще бъдат обучени 60 потребители - 40 потребители, разделени на две групи по 20 човека в обучение „Увод в роботиката” и една група от 20 човека в обучение „Дрон в библиотеката”.

В рамките на проекта ще бъде изграден мини технологичен център в библиотеката с цел по-широк достъп до информационните услуги в специално обособена „Зона за тийнейджъри”. Новото място за младите хора на Враца ще е оборудвано с най-нови технологии и дейности. Ще се провеждат ежегодни обучения за работа с дрон и хоби роботика с комплекти Ардуино, съвместно с „Враца Софтуер Общество”.

Продължителността на проекта е от май до ноември 2018 година. Общият бюджет е 5 015 лева.                                      
Обученията за потребители започват в средата на юни. Желаещите да се включат могат да се запишат на телефон:  0878 236 263, e-mail: libvratsa@libvratsa.org или на място в Регионална библиотека до 12 юни 2018 година, включително.