Нощ в музея в Монтана
Нощ в музея в Монтана / Петя Димитрова
Препълнен музей с деца – мечта за всеки историк. Така премина нощта на музея в Монтана с богата програма и грейнали усмивки, не само заради наградите и подаръците. Децата – най-големите учители, нарисуваха своята мечта за музей. Той е на котките, на музиката, на растенията, на баскетбола и на още много други любими неща. Най-добре представените мечти бяха наградени, а призовете бяха връчени от директора на „Хуманитарни дейности“ в община Монтана Александър Герасимов и директорът на Историческия музей Ваня Иванова. 

Нощ в музея в Монтана
Петя Димитрова

Момичетата, които искат музей на баскетбола в Монтана, имаха възможност да хванат в ръцете си шампионската купа и купата на страната, които женският баскетболен отбор завоюва тази година. Призът за честна игра на капитана на отбора Димана Макариева също бе донесен в музея, за да го видят децата.

Нощ в музея в Монтана
Петя Димитрова

За всички гости на Нощта в музея бе подготвена програма с мажоретни танци, народни песни и хора, изпълнени и клуб по спортни танци "Астра“, от певческа група "Пъстренец Junior" и танцов ансамбъл "Младост" ". Експонатите зад витрините оживяха в ритъма на ръченицата.

Нощ в музея в Монтана
Петя Димитрова

Почетен гост на събитието бе Елеонора Ангелова – правнучка на бежанец от Македония по време на борбите за национално освобождение. Елеонора дарява наследените от прадядо й Митьо и от дядо й Тольо Сотиров керамични стомни, жетварски съд за супа, ямурлук, порцеланов сервиз от началото на миналия век, часовници, накити и още много други старинни вещи.

Нощ в музея в Монтана
Петя Димитрова



„Това е наследство - частица от моето семейство трябва да се запази и бъде видяно от повече хора, казва Ангелова. Исках да направя това за моя роден град, чувствам се привързана към него.”