Честито Рождество Христово!
Честито Рождество Христово! / интернет

"Христос се ражда - славете го! Христос слиза от небето - посрещнете го!" - така призовава Църквата на днешния ден. Защото днес е Рождество Христово - един от двата най-големи християнски празници. Това е денят, в който Бог се въплъти, тоест прие човешка плът, за да извърви изкупителния път на страданията, да бъде разпънат на кръст и да спаси и върне в рая погиналото от първородния грях човечество.

Раждането в плът на Сина Божий Иисус Христос става в пещера, недалеч от град Витлеем, провинция Юдея. В момента на Неговото рождество в небето пламва необикновена светлина. Ангел от небето възвестява първо на пастирите край Витлеем, че на света се е родил Спасител. И те са първите, които отиват да го видят и да му се поклонят. Почитат го и трима източни царе, които били доведени до пещерата от изгрялата на небето звезда. Следвайки обичаите, царете поднесли на Иисус Христос злато, ливан и смирна.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Възкресение Христово, наречено още Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник.
В България Рождество Христово е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.
Според повечето историци, първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл.Хр.

По повод Рождество Христово днес във всички православни храмове ще бъде отслужена тържествена света литургия, която ще започне в 9 часа. На нея ще бъде прочетен откъсът от Евангелието, който разказва за раждането на Христос.

Знаменателното събитие е уважено и от историците, които избират тази година за поставянето на начало на ново летоброене за човечеството. Затова годините се броят преди и след Рождество Христово.

На днешния ден над 2 000 жители на община Враца празнуват имен ден. Най-много са мъжете с името Христо - 788 души. Женският вариант на името - Христина, носят 477 дами в региона. Следващо по популярност, сред имената, които празнуват днес, е Кристиян, както се казват 210 врачани. Имен ден имат също Кристина, Божидар, Божидара, Божана, Кристияна. В община Враца има дори четирима души, които се казват Христос.