Бобо и Печенката награждават във Враца „цветни олимпийци“
Бобо и Печенката награждават във Враца „цветни олимпийци“ / Дарик Враца

Образователната инициатива „Цветна олимпиада“ се провежда и през тази учебна година. Първите области, в които това вече е факт са Враца, Монтана, Видин и Плевен. В олимпиадата се включиха стотици ученици. Победителите ще бъдат наградени от водещи обществени личности, представители на ръководствата на общините-домакини, ръководствата на РИО, почетни членове на Сдружение „България си ти!“.

Специални гости на проявата във Враца днес ще бъдат Н.Пр. Лйерка Алайбег, посланик на Република Хърватия в България, кметът на Община Враца инж. Николай Иванов, началникът на РИО Враца Галина Евденова, президентът на ЛК София „Св. Иван Рилски“ Свилен Кръстанов, гласовете на „България си ти!“ – хип-хоп талантът Бобо, световният шампион по бийтбокс Печенката и други. Тъй като инициативата е идейно свързана и с един от най-светлите български празници – 1 ноември – Денят на народните будители тя е посветена и на него.

„Цветна олимпиада“ е съревнование между ученици от 8 до 12 клас по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. През 2014/2015 учебна година състезанието ще обхване всички области в страната. „Цветна олимпиада“ тази година е в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и Националния дворец на децата. Тя се осъществява със съдействието на РИО на МОН и в партньорство с Българска академия на науките, Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература.

Днешното награждаване ще е в Драматично-кукления театър, входът е свободен. Утре ще е награждаването в Монтана – в Драматичния театър, на 30 октомври – във Видин, Общинска зала, а на 31 октомври – в Плевен, също в общинската зала. Началото на всички тържества е от 17 часа.