Бивш зам. областен възропта заради изява на настоящ
Бивш зам. областен възропта заради изява на настоящ / Дарик Враца

Бившият зам.областен на Враца от предишния мандат и областен председател на ДПС Борислав Банчев изпрати отворено писмо до настоящия областен Малина Николова, с което й напомня за върховенството на закона. Поводът за отвореното му писмо е пресконференция на Николова за инцидента с кмета на село с.Голямо Пещене. Той пострада при нападение от страна на местен фермер, докато комисия от областната управа проверяваше законно ли ползва сграда в бившия стопански двор.
В отвореното писмо Банчев казва:

„Недопустимо е човек, заемащ такава длъжност в държавната администрация, в началото на пресконференцията да използва думите „Надявам се този инцидент да не е част от предизборна надпревара". Моментите, в които мислите едно, а казвате друго. Това е, което трябва да промените в държанието си. Не изричайте думи, в които и Вие не вярвате, не помагате на никого. ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЦАР. Като призовавате гражданите в дадената от Вас пресконференция да проявяват нетърпимост, въпросът ми е - СРЕЩУ КАКВО? Макар и областен управител,

Вие не сте последна инстанция, която раздава присъди. Стриктното спазване на закона укрепва демокрацията и самата държава. То е гаранция, че тези, които ни управляват ще действат в рамките на Конституцията на Р България. Върховенството на закона ни прави по-силни, като гарантира, че всички решения ще бъдат проверени, проучени и обсъдени чрез институциите, които се занимават с това... Опитвате се да внушите, че членовете на Движението за Права и Свобова /А.А. и Ц.А./, просто набиват кмета на Голямо Пещене без причина. Без да изчакате да завърши разследването на компетентните органи.

За да ни убеждавате, че сте му издали заповед за проверка. Всеки закон се прилага от изпълнителната власт, чиито правомощия са дефинирани и ограничени от Конституцията. В Р България, колкото и странно да Ви звучи, има разделение на властите и никой държавен служител, различен от съдебната власт, не може да издава присъди, макар и те да са само морални..."