ОбС Враца
ОбС Враца / Дарик Враца
Общинските съветници на Враца „забравиха“ всякакви спирачки и в продължение на 2 часа не спряха да се обвиняват един друг във всякакви грехове. Присъстващите в залата гости и медии чуха и неща, за които не са и мислели, че ще научат.

Съветници се обвиняваха взаимно в зависимости, конфликт на интереси, търговия с влияние, неправомерни финансови интереси, задкулисие, липса на работа в полза на гражданите, политически манипулации, манипулиране на общественото мнение чрез медиите, липса на морал и какво ли още не. Казаха си, вероятно всички тайни мисли, които са таели един към друг по най-неочаквания и неподходящ начин.

Въпреки че многократно се самоподканяха да престанат с този род изказвания, всяка следващата точка от дневния ред водеше взаимните обвинения до нови висоти. Това накара след третата точка, предизвикала подобни коментари, общинският съветник от СДС д-р Златев да обяви „В по-отвратителна сесия аз лично не съм участвал“, като малко преди това бе коментирал, че е съветник 3 мандат. “Нарушаваме авторитета си, сриваме имиджа си. В подобни представления не искам да участвам!“.  

„Крак повлякоха“ дебатите по точката, с която групата съветници от „Коалиция Народен съюз за Враца“ поискаха отстраняване от поста на зам. председател на ОбС Владимир Христов. Според мотивите им е заради „нееднократно вземане на думата без да му е предоставено това право, изказвания извън определеното време в Правилника, грубо и арогантно поведение в зала и в заседания на постоянните комисии, неколегиално отношение с използване на обидни думи и квалификации“. Всичко тези твърдения бяха отхвърлени от изказали се общински съветници от различни групи.

ОбС Враца
Дарик Враца

Според самия „обвиняем“ Вл.Христов причината е в негово изказване на последното заседание. „Изгледах запис от изказването си и първо помислих, че с това искане за отстраняването ми колегите се шегуват…после реших, че те ми приписват своите грехове, защото те ме прекъсваха многократно, отнемаха ми думата, не знаеха правилника, крещяха ми и лично ме оплюха. Но, сериозно – не можете да затворите устата ми никога, посягате на изконното право на всеки да има свое мнение! Проблемът не е в моето поведение, а в това, което казвам. Аз пак ще го казвам, независимо дали съм зам.председател или не.“

Общинските съветници, взели думата след него, напомниха, че всички са избрани от хората и че само избирателите имат право да искат нечия оставка. В подкрепа на Вл.Христов се обяви и председателят Румен Антов, който посочи, че благодарение на Христов ОбС-Враца има само едно върнато решение от Областния управител до момента за разлика от решенията на другите общински съвети в областта. „За“ отстраняването на Христов гласуваха 8 съветници, „въздържал се“ – 6, а против бяха 21.

Следващата точка в дневния ред също бе искане на оставка на зам. председател от същата група съветници, този път на Цв.Дамяновска от БСП, заради „неучастието й в работата на Председателски съвет  и на заседание, и комисии“. Тук пръв думата взе Ив.Иванов от БСП, които обясни, че там където е трябвало да участва Дамяновска, но не е успявала, той я е замествал.

Стана ясно и че Дамяновска е отсъствала по здравословни причини. „Ако бяхте подкрепили искането  в правилника да се запише, че за отсъствие трябва да се представя документ – сега щяхте да знаете защо не е участвала, защото тя винаги се е обаждала и обяснявала причините“, коментира и Вл.Христов. Някои съветници започнаха да броят на други колко пъти са присъствали на заседания на комисии, търсейки си сметка защо.

ОБС Враца
Дарик Враца

Заради тези две искания за отстраняване от длъжност на зам.председатели групата на  „Коалиция Народен съюз за Враца“ бе обвинена в политически манипулации, а общински съветници се възмутиха, че вместо да се решават сериозните проблеми на общината се занимават с лични въпроси. Божидар Джунов обобщи, че само „щуротии се правят на тези заседания“, а кметът Калин Каменов за пореден път призова да се върне разговора към проблемите и да се запази добрия тон – „Ако искат да излязат навън и да се карат, да се щипят колкото искат…“ „За“ отстраняването на Цветелина Дамяновска гласуваха 7, 1 се „въздържа“, а 22 бяха против.

Въпреки опитите и призивите да не се стига до лични нападки, нещата се задълбочиха още повече при дебатите в следващите две точки – едната за увеличение на парите, които съветниците изразходват за работата си до 35 % от възнаграждението на председателя на съвета, а другата - за отстраняване от длъжност на директора на КОЦ Враца д-р Томов.