Безплатни АГ-прегледи във Враца от 1 до 3 септември
Безплатни АГ-прегледи във Враца от 1 до 3 септември / netinfo

Сто и десет прегледа са извършени до момента в изпълнение на програма на ФАР „Подобряване на състоянието и интеграцията на малцинствените групи в неравностойно положение със специален фокус към ромите" чрез провеждане на профилактични акушеро-гинекологични прегледи и осъществяване на цитонамазки с АГ мобилен кабинет.

Мобилният кабинет стартира дейността си на 19 август и в шестте дни, в които бе стациониран в Криводол и селата към общината от безплатните прегледи се възползваха над 100 жени.  На всички пациентки е взета цитонамазка, а при 90% от прегледаните е извършено и ултразвуково изследване по преценка на лекаря. От първите готови резултати при извършване на задължителната цитонамазка, са констатирани случаи, които са за допълнително уточняване и лечение.

При голям процент от прегледаните жени са открити различни заболявания, които подлежат на амбулаторно лечение и според мнението на екипа, извършващ прегледите, са в следствие на нередовна профилактика в населението.

Всички пациенти с констатирани проблеми и заболявания, са с назначено лечение или насочени за допълнителни изследвания и болнично лечение.

Прегледите с мобилния кабинет продължават, като в периода от първи до трети септември включително, специалистите ще бъдат на разположение на жителите на град Враца. Кабинетът е  в двора на МБАЛ „Хр. Ботев",  пред входа на Детско отделение.

Желаещите за прегледи в периода 1-2 септември, могат да се обадят за записване на служебен телефон 0885 693769, както и да посетят кабинета в часовете от 09.30 до 16.00 ч. Профилактичните прегледи за населението на град Враца ще продължат и след 25.10.2010 г.

Предстоят прегледи в общините Борован, Хайредин, Мизия и Оряхово през месец септември.