белоглав лешояд
белоглав лешояд / ПП Врачански Балкан
Серия от наблюдения на белоглави лешояди направиха експерти от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” и Дружество за защита на хищните птици. Лешоядите са забелязани по северните скални склонове на Врачанската планина. Регистрирани са били строежи на гнезда и копулации при четири двойки лешояди. Освен тях са били забелязани няколко единични птици на места подходящи за гнездене. В скалите над град Враца също са видяни поне две двойки птици от този вид.
 
Тази година е третата от завръщането на белоглавият лешояд, като гнездящ вид в Стара планина. През 2015 г. се излюпи и излетя успешно първото белоглаво лешоядче в Природен парк „Врачански Балкан”. През 2016 г. вече имаше пет успешно отгледани малки в Източна Стара планина (Сливен/Котел), четири във Врачанския Балкан и две в Кресненския пролом (Пирин).
 
“Очакваме 2017 г. да бъде още по-успешна за белоглавите лешояди, което да даде надежда за тяхното трайно завръщане в района на парка” – коментираха от дирекцията на ПП “Врачански Балкан”.