Книгата
Книгата / РБ "Христо Ботев" Враца
„Враца софтуер общество” и Регионална библиотека „Христо Ботев” представят новата книга на Ангалот Енминас на 25 май, от 14 ч. Срещата ще се проведе в новото споделено работно място във Враца – „Гнездото“.
Ангалот Енминас е роден в Русе, но наполовина е от Враца. Завършил е изобразително изкуство. Негови картини има в частни колекции в различни държави.

Писането му е хоби, което постепенно придобива по-сериозни очертания. Любими автори, които са му повлияли, са Борис Виан, Габриел Гарсиа Маркес. Има две издадени книги. Първата „Гириз Production” е сборник с разкази. Книгата е направена изцяло на ръка. Тя е със собствен шрифт, създаден специално за нея от почерка на автора. Корицата е литографски отпечатък. А като допълнение има и CD с няколко аудиоразказа, озвучени с гласовете на актьори като Симеон Владов, Китодар Тодоров и Леонид Йовчев. Разкази на Ангалот са преведени на няколко езика – немски, френски, английски, испански, руски, китайски, латвийски и други.

Втората му книга, „Оскар” е много по-различна стилистично. И макар да е с формите на класическа книга, тя е специална за автора, защото зад създаването ѝ се крие лична история, която той ще разкаже пред публиката във Враца.

„Оскар” е сборник от четири новели, в които се разказва за един дебеличък котарак и неговите приятели, с които се забъркват в различни ситуации. На пръв поглед историите изглеждат детски, но всъщност са за пораснали деца, които обичат хумора. Затова подсказва и форматът на книгата, който е с джобни размери точно като поредицата на Тери Пратчет.
„Аналогията не е случайна”, намеква авторът.
 
РБ "Христо Ботев" Враца