21 деца - с полицейска закрила през миналата година
21 деца - с полицейска закрила през миналата година / Областна администрация Видин

21 деца във видинско са получили полицейска закрила през миналата година, а две са били настанени в Комплекса за социални услуги в областния град. Темата за децата в риск бе дискутирана на среща за представяне на Координационния механизъм за взаимодействие при такива случаи.

В срещата, инициирана от зам. областния управител Елка Георгиева  участваха заместник-кметът по „Хуманитарни дейности и социална политика" в община Видин Цветан Ценков, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане" Венци Пасков, председателят на Комисията по образование в общината Венци Станев, гл експерт в отдел „Закрила на детето" Емилия Николова, директори и учители от учебни заведения, представители на детски градини, педиатри и психолози.

Координационният механизъм действа от 2 години, включени са 10 институции, начело с Държавна агенция закрила на детето, Министерството на вътрешните работи, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. По Координационния механизъм са разписани специални отговорности на всички участници, които влизат в него. Желанието е да се действа максимално бързо, за целта са разписани точни и ясни стъпки, които трябва да бъдат проведени в рамките на 24 часа.