/ iStock
Видин посреща за девета година веломаршрута "Дунав Ултра 2022". Промо събитието тази година ще се проведе на 27 и 28 август и е под наслов "Реката, Добруджа и морето 2022", съобщи Теодора Добрева, представител на организаторите.

160 велосипедисти от България и Румъния пристигат в града, за да стартират в неделя заедно, с цел да изминат близо 700-те километра на най-дългия туристически маршрут в страната "Дунав Ултра 2022".

Богата и атрактивна програма на панаира във Видин (СНИМКИ)

В мащабното начинание, което няма състезателен характер, тази година, за да подкрепят популяризирането на "Дунав Ултра", ще се включват рекорден брой общини - общо 12.

Събитието е официално подкрепено и от Министерство на туризма. На 27-ми август сутринта, пред стените на единствената в страната изцяло запазена средновековна крепост в страната "Баба Вида", организаторите са подготвили множество активности обединени под надслов "Баба Вида Арена".

Ще бъде позициониран и павилион на Министерството на туризма, където младежи в стилизирани народни носии ще представят материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. Ще бъдат представени туристически и промоционални материали на всички общини - партньори на събитието и на маршрута "Дунав Ултра", уточняват организаторите.

На 28 август в 8:30 часа кметът на Видин д-р Цветан Ценков ще поведе колона от близо 160 велосипедисти, които ще тръгнат от Видин за 700-километров преход по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка - с. Дуранкулак.

Пътешестването по маршрута "Дунав Ултра" с велосипед е уникално по рода си преживяване без аналог в тази част на континента. Богатата история на региона, неговите традиции, забележителности, специфична природа и бурните социално-икономически процеси през вековете дефинират идентичността на един различен свят – нарекохме го Светът на Дунав Ултра.

Затова и преоткриването на този свят представя неповторимото приключение , споделя Борис Бегъмов, основател на "Дунав Ултра". Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. 

Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България. Министерството на туризма, общини и колоездачи се обединяват с една обща цел - популяризиране на населените места по северната граница на България, чрез веломаршрута "Дунав Ултра", допълват организаторите.
БТА