Знамето на В. Търново се вее на върха на Европа
Знамето на В. Търново се вее на върха на Европа / netinfo

В 10, 05 часа великотърновската експедиция в Кавказ е покорила първенеца на Европа връх Елбрус, информира Петър Цонев от Туристическо дружество “Трапезица- 1902”. От върха се е обадил заместник- кметът на Старата столица Йордан Грозданов, за да съобщи новината.

Атаката на алпинистите е започнала в 2, 22 часа тази сутрин и е продължила почти 8 часа. Осем великотърновци са стъпили на 5 646 метра надморска височина. До върха са стигнали, освен Йордан Грозданов, още ръководителят на експедицията Боян Димов, Георги Хрисимов, Георги Георгиев, Петър Петров, Ангел Трифонов и две дами д- р Марияна Чернева и Цветанка Петрова. Елбрус не са изкачили другите двама членове на експедицията Ясен Долчинков и Даниела Спиридонова.

Буквално преди минути “Дарик- радио” В. Търново се свърза с Йордан Грозданов и Боян Димов, които вече са в базовия лагер на 4 200 метра надморска височина. Те информираха, че всички великотърновци в Кавказките планини са здрави и ще пренощуват в лагера.

На върха Йордан Грозданов и колегите му са забили знамената на България и на В. Търново. По- високият Западен Елбрус е покрит със сняг, а катеренето до него е преминало по ледник, информира още г- н Грозданов. Сутринта температурите са били много ниски, сега горе направо е горещо. Силното слънце принуждава алпинистите ни да се движат със защитни очила и с обилно намазани с крем лица, за да избегнат изгарянията. Утре групата тръгва към Чигет, където ще се установи до тръгването за България.

Петър Петров и Ангел Трифонов, които бяха планирали да изкачат връх Щуровски- висок 4201 м., по ледена стена с категория на трудност 5А, засега са се отказали от намеренията си. Причината е, че зоната е гранична и е необходимо да се вадят открити листове за всяко придвижване.

Експедицията се прибира във В. Търново на 1 август.