Женска организация на ВМРО учредиха във Велико Търново

1 000 патриотични мартенички ще раздадат на 1 март на деца и родители дамите от новата структура

VMRO
VMRO
1 000 патриотични мартенички ще раздадат на 1 март на деца и родители дамите от новата структура
Женска организация на ВМРО учредиха във Велико Търново. Тя е първата и единствена  подобна структура в областта. „Отдавна имаме идея да направим  общинска структура, но сега дойде времето за това”, съобщи зам. – председателят на ВМРО  доц. Милен Михов.

Председател на новата структура е  педиатърът и общопрактикуващ лекар д-р Юлия Тонкова. Почетен председател  е Бистра Коларова, дългогодишен учител по френски език. Тя  е внучка  на  българския воевода Миша Развигоров, който  е един от съратниците на Гоце Делчев, загинал в бой срещу османската армия в началото на 19 век. Коларова е дъщеря на един от големите интелектуалци и дейци на ВМРО Никола Коларов. След войната Коларови   са репресирани от комунистическия режим, а бащата е осъден от Народния съд и дълги години се укрива в български манастир, разказа зам.-председателят на ВМРО и народен представител в 43-тото Народно събрание доц. Милен Михов.

Членове на женската организация са още  икономистът и  планинар Валентина Грозданова, както  и секретарят на младежката организация на ВМРО Велико Търново Иваничка Маркова.

1 000 патриотични мартенички ще раздадат на 1 март на деца и родителите им дамите от новата структура. Това ще бъде и първата им инициатива. Акцент в дейността на жените ще бъдат прояви, които са насочени към децата, подрастващите и родителите им, а не политически действия, обобщиха жените от ВМРО..

„Младото поколение има различна ценностна система – те не знаят химна, не познават празниците. Трябва да ги научим на родолюбие – да съхраним нашите традиции и празници”, обясни д-р Юлия Тонкова. „Те имат нездравословен начин на живот – употребяват тютюн и алкохол. Трябва да променим това. Трябва да работим. Част от дейностите на нашата структура ще бъдат насочени точно в тази посока и според възрастта на децата. За малките в детските градини ще има занимателни игри, свързани с националните традиции и празници. За учениците ще има възпитателни инициативи, за да се променят навиците им. Те са обездвижени,  интересуват се само от Интернет. Това трябва да се промени”, обясни още Тонкова.

Затова първата инициатива на дамите е свързана и с традиционен български символ какъвто е мартеничката.” Тя е символ на надеждата, новото начало, пролетта, плодородието. Всичко трябва да е насочено към провокиране на доброто у децата и учениците. Но една птичка пролет не прави, затова трябва заедно да работим в тази посока”, убедена е Тонкова.

Сред инициативите на новата структура ще бъдат и спортни мероприятия и събития свързани с важните български празници.

Жените винаги са били в помощ на мъжете си и в политиката, и изобщо в живота, обобщи почетният председател на структурата Бистра Коларова.