Здравков към журналисти: Приличам ли ви на убиец?
Здравков към журналисти: Приличам ли ви на убиец? / DarikNews.bg
Здравков към журналисти: Приличам ли ви на убиец?
78472
Здравков към журналисти: Приличам ли ви на убиец?
  • Здравков към журналисти: Приличам ли ви на убиец?

Окръжният съд във Велико Търново наложи мярка постоянен арест на Илиян Здравков, задържан за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Съдия Станислав Стефански обяви решението минути след 12,00 часа. Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” с мотивите, че са налице достатъчно доказателства по досъдебното производство, уличаващи Здравков в грабеж, придружен с убийството на младото момиче.

Наблюдаващият прокурор Цани Попов изтъкна в съдебната зала, че Здравков е направил и пълни самопризнания пред съдия. Освен това на местопрестъплението са намерени и иззети вещи и улики, имащи пряко отношение към жестокото деяние, станало на 28 февруари вечерта в района на жп гарата във Велико Търново. Налице е реална опасност рецидивистът, който до момента има шест влезли в сила присъди, да се укрие или да извърши ново престъпление, каза още прокурор Попов. Той уточни, че Здравков е бил обявен за общодържавно издирване на 25 февруари във връзка с присъда на Районния съд в Казанлък, която не била приведена в изпълнение. В момента мъжът има още една присъда за грабеж от Великотърновския съд, която не е влязла в сила заради обжалване.

Илиян Здравков не пребивава постоянно на един адрес, а обикаля различни градове на страната, което също е предпоставка да избяга и се укрие от правоорханителните органи. С оглед на всичко това Окръжният съд наложи исканата от държавното обвинение мярка “постоянен адрес”, която подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд в старата столица.

Здравков към журналисти: Приличам ли ви на убиец?
netinfo

Рецидивистът бе доведен в съдебната зала, окован с белезници на ръцете и краката. Пред съдията Илиян Здравков каза, че е съгласен с всички аргументи на обвинението. След като беше изведен от залата обаче на журналистически въпрос: "Вие ли убихте Вероника?", мъжът отговори: “Приличам ли ви на убиец?”. А след това добави, че е бил бит и тормозен от някой си Йоско от Горна Оряховица.

Служебен защитник ще представлява Здравков пред съда. Това е адвокат Кирил Ангелски, който заяви, че подсъдимият си е признал на 100% престъплението и при огледа са намерени негови вещи. Досега той винаги си е признавал престъпленията и се е възползвал от гледане на делата по съкратеното следствие, каза защитникът и отрече върху Здравков да е упражнен натиск.

40-годишният Илиян Здравков беше задържан в Горна Оряховица на 6 март. Той е криминално проявен и многократно осъждан за кражби и грабежи. До момента има шест влезли в сила присъди, една от които за идентично престъпление – грабеж с убийство. Вероника Здравкова бе убита на 28 февруари вечерта край моста при жп гарата във Велико Търново. Смъртта на момичето е настъпила вследствие на удари по главата с оръжие, наподобяващо секира. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак за Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на студентката е откраднал 25 лв. и дебитната й карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години “лишаване от свобода”, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.