Започва Деветият международен фолклорен фестивал
Започва Деветият международен фолклорен фестивал / netinfo

450 чуждестранни танцьори от 15 страни пристигат във Велико Търново за деветия международен фолклорен фестивал, който започва в събота вечер с пищно дефиле. 750 са участниците в българските танцови трупи.

Основната сцена и тази година ще бъде в парк Марно поле. Сцени ще има и в Арбанаси, Балван, Беляковец, Присово, Ново село и Килифарево.

В неделя за шести пореден път ще бъде избрана “Мис Фестивал”.

Публиката ще има възможност да определи и Група на публиката, избрана с най-много гласове, пуснати в специална кутия.

Във вихрена танцова фиеста, танцьорите ще дефилират три пъти по улиците на града. Първото дефиле е при откриването на 22 юли вечерта, на 25 юли ще има дефиле на кукерски ансамбли, а на 5 август – заключителен парад на танцьорите преди големия концерт при закриването на фестивала.

Главните герои в танцовата фиеста присигат от пет континента.

За пръв път идват бразилците от група Сарандейрос - една от най-добрите и най- големите бразилски фолклорни групи. За пръв път във Велико Търново се чакат и танцьори от Филипините с “Фолклорико Филипини”.

Дания идва с групата “Балкан транзит”. Музикантите свирят и изнасят концерти с българската народна певица Янка Рупкина и датчаните имат сериозен интерес към българсакат нородна музика.

Египет ще се представи с трупата за народни танци “Бени суеф”.

“Пайп бенд” пристигат от Шотландия, а “Янг денсърс” от Тайван.

Очакват се гости от Израел и Република Корея, от Косово и от Мексико.

За деветото издание на фестивала пристигат още детски ансамбъл от Украйна и“Айдахо Роки маунтин експрес” от Съединените щати, съставът "Афро Колумбия” от Колумбия и “Чукуртма” от Грузия.

Съседите от Гърция ще се представят с група “Диавлос Д”.

Организатори на фестивала са фондация “Международни фолклорни фестивали” и община Велико Търново със съдействието на Министерството на културата и Националния ценър за музика и танц.

В рамките на танцовия форум ще се състои и традиционният пленер по живопис, посветен тази година на маската в изобразителното изкуство.