ВТУ предлага нови магистърски програми

ВТУ
ВТУ
Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” предлага нови магистърски програми, съобщи пред журналисти доц. д-р Димитър Симеонов, директор Дирекция „Магистърски програми” във висшето учебно заведение. Приемът за магистърските програми ще бъде на три етапа от 26 юни до 29 септември.
 
Първият етап е от 26 юни до 13 юли в университета и бюрата за прием на документи, вторият е от 17 юли до 1 септември в университета, а третият - от 4 до 29 септември в университета и бюрата за прием. Работното време е от 8.00 до 16.00 часа.  Класиранията са на три дати. За подалите на I прием – 20 юли, на II прием – 8 септември, на III прием –5 октомври. Записването на одобрените от I прием е от 24 до 28 юли, от II прием – от 11 до 25 септември, а от III прием – от 9 до 12 октомври.
 
„Тази година, както и миналата, в продължение на 3 месеца ще приемаме кандидати за магистърските програми. Има няколко нови и специфични неща в приема за тази учебна година. Благодарение на ректорското ръководство и добрият пример от миналата година, успяхме да извоюваме 198 места държавна поръчка в магистърските програми, редовно обучение, които са разпределени в 10 професионални направления. На основата на сериозни изчисления, успяхме и да запазим таксите на платеното обучение в редовно и задочно обучение. Това е много важно за региона, в който се намираме. Тази година ние предлагаме, в 8 от факултетите (с изключение на Юридическия, тъй като там студентите излизат магистри), 114 ОКС „Магистър”, които са разпределени в три форми – редовна, задочна и дистанционна, където акредитацията е допуснала. За друго професионално направление имаме 63 програми във всички факултети и 10 програми за професионални бакалаври, като 5 от тях са в Стопански факултет”, каза доц.-д-р Симеонов и поясни, че професионалните бакалаври са студенти, които са учили 3 години и чрез тези програми могат да продължат своето следване във ВТУ.

ВТУ

Новите магистърски програми за учебната 2017/2018 година са разпределени в 4 факултета, съобразно желанията на факултетите и утвърдените норми. Исторически факултет за първи път обявява програма „История и цивилизации” за завършили друго професионално направление – 3 семестъра, редовно и задочно обучение. Това е програма, която е специфична и насочена към всички онези, които искат да придобият педагогическа квалификация, свързана с историческото образование. Във Факултета „Математика и информатика” новата програма е „Уеб технологии и разработване на софтуер”. Тя е за завършили студенти в същото и друго професионално направление. Учи се 3 семестъра – редовно и задочно. В Педагогическия факултет тази година има най-много нови програми – „Социално-педагогическа работа с младежи”, задочно обучение 2 и 3 семестъра; „Предприемачество в образованието” 3 семестъра, редовно и задочно и „Специална педагогика. Приобщаващо образование” 4 семестъра, задочно обучение. Новите специалности в Стопански факултет са две. Едната е „Управление и иновации в аутсорсинг сектора” за завършили в същото професионално направление или „бакалавър”, или „магистър” от следните области на висше образование: „Педагогически науки”, „Хуманитарни науки”, „Социални, стопански и правни науки”, „Природни науки, математика и информатика”, „Технически науки”. Те ще учат редовно и задочно, 2 семестъра. Втората програма е „Психо-социална рехабилитация” е за завършили в същото професионално направление или „бакалавър”, или „магистър” от специалностите „Теология и социално служение”, „Социална педагогика” и „Психология”. Те ще участ задочно, 2 семестъра.
 
Ректорът на университета поясни, че целта е да се увеличи няколко пъти участието на чуждестранни студенти в магистърските програми. „С Италия, Австрия, Киргизия, Украйна, Русия и Казахстан имаме меморандуми. Тази година също е увеличен броя на студенти от други държави. Те се интересуват от различни специалности. Опитваме се там, където имаме проблем със запълването на местата или където имаме недостатъчно степен на ангажираност на преподавателите, да намерим студенти от вън”, обясни ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Той уточни, през изминалата година е имало много италиански студенти в университета. Завършили са 150 души, а за втори семестър са се записали 200 души. Проф. Бонджолов изрази надежда все повече студенти от други държави да избират да получат своето образование във Великотърновския университет, тъй като това би повишило и финансовото му състояние.
 
11 минути

Изложба "Голото мъжко тяло" ще гостува във Велико Търново

Софийска градска художествена галерия гостува в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ с ...
1 час

Църквата отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител

На 24 юни църквата тачи деня на рождението на Йоан Кръстител. В дните на цар Ирод, който ...
2 часа

НАП-В. Търново се срещна с общините по повод електронните услуги, които предлага

Ръководството на ТД на НАП В.Търново, в лицето на директора Ивайло Здравков, инициира ...
3 часа

Пътуващо читалище „Бащино Огнище“ бе в Свищов по повод празниците на града

Във връзка с честванията на 140 годишнината от Освобождението на Свищов, общинското ...
4 часа

ОИЦ-Велико Търново приключи цикъл от информационни събития в региона  

От 12 до 22 юни 2017 г. Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново проведе в ...
5 часа

Отбелязваме Еньовден

В народната среда празникът носи белезите на един развит в миналото слънчев култ. В ...
6 часа

Ще преобладава слънчево време, максималните температури ще достигнат до 34°

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над Южна България ще се развива купеста ...
19 часа

С 370 милиона лева ще разполага Фондът за градско развитие  

370 милиона лева ще е ресурсът на Фонда за градско развитие, който е нов финансов инструмент ...
19 часа

Самоводската чаршия очаква гости за Еньовден

Утре за четиринадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан ...
20 часа

Летен приключенски уикенд в Еленския балкан

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  ...
21 часа

Община Свищов обучава и наема млади хора по европейски проект

В началото на месец юни се сключи допълнително споразумение между Министерството ...
22 часа

Театър ВЕСЕЛ закри сезона с международна изява в Брашов

 В навечерието на своята 70-а годишнина Театър „АРЛЕКИНО” в Брашов стана домакин на ...
23 часа

Зам. областните управители проведоха среща с посланика на Чехия в България Н. Пр. Душан Щраух

Заместник областните управители инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева проведоха ...
1 ден

Второто редовно заседание на Съвета на децата ще се проведе във Велико Търново

Второто редовно заседание на Съвета на децата ще се проведе от 24 до 26 юни 2017 г. в град ...
1 ден

58% от бюджета на ОП „Региони в растеж“ е договорен с бенефициентите

58% от бюджета на ОП „Региони в растеж“, който е малко над 3 млрд. лева, е договорен с ...
1 ден

Станислава Стоянова с приемен ден в Полски Тръмбеш

Приемен ден за жителите на община Полски Тръмбеш организира народният представител ...