Втори тип технология за електробуси е на изпитание във В. Търново

Втори тип технология за електробуси е на изпитание във В. Търново
Втори тип технология за електробуси е на изпитание във В. Търново / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Велико Търново се нареди сред малкото български градове, които са имали възможността в реално време да тестват двете водещи и най-модерни технологии в областта на електрическия обществен транспорт в момента в Европа и света, съобщават от местната администрация.

След като през лятото на тази година в старата столица в продължение на няколко дни и до съседните градове се движи електробус с батерии, днес бе демонстринана и другата водеща технологична възможност за този вид устойчив и екологичен градски транспорт.

Представеният днес електробус е на израелска фирма. Работи с ултракондензаторна технология. За зареждането му са нужни две станции, с мощност 150 киловата, разположени от крайна до крайна спирка. Зареждането става в рамките на 5-6 минути, което съвпада с почивката на шофьорите. Разходът за километър пробег е едва 15 стотинки. Едната от изградените зарядни  станции вече е изградена на обръщалото на автобусите в кв. „Бузлуджа“.

Електробусът е най-икономичният транспорт през целия период на експлоатация от 10-12 години и най-екологичният, посочват от общината. В представения електробус в един курс могат да се возят 90 пътника. Разполага с 29 седящи и 61 правостоящи места.

Преди да дойде в старата столица, возилото е тествано близо година в София. Такава модерна машина има само в Тел Авив, а отскоро ще влезе в движение и в наша съседна държава. По този начин в много голяма степен би се решил проблемът с вредните емисии във въздуха.

Предстои да бъде направен избор на най-подходящата и ефективна технология за условията на Велико Търново и близките населени места при предстоящото кандидатстване за европейско финансиране, на което общината вече има право с преминаването си във втора група от градове в България. Изграждането на интегриран, устойчив и екологичен градски транспорт е един от приоритетите на общината през следващите години.