/ Дарик, архив
ВТАС насрочи дело по обвинение срещу служител на РУ на МВР-Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.
         
Великотърновският апелативен съд насрочи дата за разглеждане делото e по обвинение срещу служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, както и  в противозаконно държане на боеприпаси). Първото заседание по въззивното дело ще се проведе на 12 февруари 2018 г. от 10.00 часа.
 
Със своя присъда от 13 ноември 2017 г. по НОХД 497/2016 г. Окръжен съд - Русе е признал подсъдимия Ваньо Н. Д. от гр. Русе за виновен в това, че на 16. ноември 2016 г. и на 17 ноевмри 2016 г. в Русе, в условията на продължавано престъпление – на два пъти, като служител в Първо РУ на МВР – Русе на длъжност Разузнавач V степен, Група „Противодействие на Криминалната престъпност“, Сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ на МВР-Русе, разгласил информация, представляваща държавна тайна по смисъла на чл. 25 от ЗККИ – като тази информация се съдържа в план относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка на ОП-Русе, класифициран с гриф за сигурност „Поверително“ и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия (ОИМ), като съобщил на М. И. И. за извършваните действия и лица по плана и ОИМ, която информация му станала известна по служба.

На основание чл. 357, ал. 1, изр. 1 от НК, вр. с чл. 26 ал. 1 от НК и чл. 54 от НК, ОС-Русе осъдил подсъдимия на 3 години лишаване от свобода за това деяние.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през периода от 02.09.2016 г. до 15.12.2016 г. в гр. Русе, разгласил на М. И. И. сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица, а именно – данни от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни от АИС „КАТ“ – регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон. На основание чл. 360 и чл. 54 от НК, първоинстанционният съд определил наказание от 1 година лишаване от свобода за това деяние.

Ваньо Н. Д. бил признат за виновен и в това, че на 16.12.2016 г. в гр. Русе, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18мм., без да има надлежно разрешение за това. На основание чл. 339, ал. 1, пр. 2 от НК и чл. 54 от НК, ОС-Русе го осъдил на 2 години лишаване от свобода за това деяние.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд наложил едно общо наказание измежду определените за отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален общ режим.
 
Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе е постъпил въззивен протест на Окръжна прокуратура – Русе. В него се твърди неправилност на присъдата, поради явна несправедливост на наложеното наказание, като се излагат съображения за това. С протеста се моли общото наказание, наложено на подсъдимия на основание чл. 23 ал. 1 от НК да бъде увеличено от три на пет години лишаване от свобода.

Срещу присъдата е постъпила и въззивна жалба от защитника на подсъдимия. Прави се оплакване, че постановената присъда е неправилна. Защитникът моли тя да бъде отменена, като деянието по чл. 357 ал. 1 от НК (разгласяване на сведения, представляващи държавна тайна) бъде преквалифицирано в такова по чл. 360 от НК (разгласяване на сведения, които не представляват държавна тайна, но разгласяването им е забранено със закон), както и подсъдимият да бъде оправдан по обвинението по чл. 339 ал. 1 от НК (противозаконно държане на боеприпаси), поради наличие на основанията за прилагане на чл. 9 ал. 2 от НК (малозначителност)

На основание въззивният протест и въззивната жалба, делото е изпратено в Апелативен съд-Велико Търново, като след постъпването му е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, като за докладчик по делото е определен съдия Петя Стоянова.

Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес.