Вицепрезидентът Маргарита Попова се включва в тържествата за 135-  ата годишнина от Освобождението на Търново
Вицепрезидентът Маргарита Попова се включва в тържествата за 135- ата годишнина от Освобождението на Търново / Дарик нюз, архив

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова ще се включи в тържественото честване на 135-  ата годишнина от Освобождението на Търново, съобщиха от Общината.

От там апелират към гражданите, живеещи по улица „Гурко", както и към всички жители на старата градска част да украсят фасадите и балконите на домовете си с губери, халища, черги, килими и цветя.

Целта е да се е възпроизведе атмосферата обхванала старата столица на 7 юли 1877 г., когато по улицата се преминали конниците на генерал Гурко

Според спомените на очевидци предният отряд на Руската армия е бил посрещнат от благодарните търновци с много цветя. Къщите били накичени с килими и черги, а гражданите приветствали освободителите дори от покривите им.

Община Велико Търново полага началото на един нов елемент в празничната програма с надеждата в бъдеще да стане неотменна част от нея- 50 души ще бъдат облечени в български национални носии. Призивът на Общината към всички граждани, които имат в къщи везани ризи, народни носии или части от тях да ги облекат и така да покажат своята гордост и достойнство в деня на Освобождението на Търново.

"Облечени в народни носии нека преминем в празнично шествие по емблематичната улица „Гурко" и отдадем почит към всички дали своя принос за Освобождението на старата столица и за градежа на Третата българска държава", апелират от Общината.

Вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът Даниел Панов също ще се включат в празничното шествие, облечени във везани ризи.

От Общината призовават гражданите, живеещи на ул. „Гурко" да не спират и паркират автомобилите си по улицата на 7 юли от 10,00 до 12,00 ч., за да не затрудняват празничното шествие.