Велико Търново си има дърво на желанията
Велико Търново си има дърво на желанията / DarikNews.bg
Велико Търново си има дърво на желанията
50251
Велико Търново си има дърво на желанията
Велико Търново си има дърво на желанията
  • Велико Търново си има дърво на желанията
  • Велико Търново си има дърво на желанията

Дърво на желанията грейна във Велико Търново. То се намира пред Факултета по изобразителни изкуства и официално бе открито навръх Деня на влюбените 14 февруари. Върху ствола на дървото е поставена пощенска кутия, в която всеки може да пусне написани на лист съкровените си мечти и желания.

За дърво на желанията бе избран близо 5-метровия явор в центъра на града, който вдъхновил за нестандартната идея авторката Елена Недева. 28-годишната търновка го харесала случайно, докато се разхождала. След това споделила идеята си с приятели и направила група във Фейсбук, която много бързо набрала стотици почитатели. Така интересното хрумване на търновката попаднало и в полезрението на кмета Даниел Панов.

Не след дълго Елена се озовала на среща с градоначалника, за да доразвият заедно идеята. На нея се паднала задачата да намери кутията, която за начало ще събира желанията на търновци и гостите на града. А кметът поел ангажимента да направи ново осветление на красивото дърво.

Сините лампички, които няма да се виждат, когато дървото се разлисти, ще бъдат заменени с прожектори. Те ще стоят в основата на ствола и ще осветяват клоните. Дървото вече има поставен датчик, който регистрира всеки, приближил се до кутията. По този начин се задейства голямо светещо в червено сърце, поставено в короната на дървото.  

Десетки великотърновци дойдоха снощи, за да пуснат желанията си в обособената кутия, която се заключва. След като се напълни, листчетата ще бъдат събирани на друго място, за да освободят пространство за новите мечти.

Чуйте какво каза на откриването Елена Недева - в първия звуков файл.

Елена Недева се занимава с частен бизнес в сферата на недвижимите имоти. Тя беше и първата, която сподели желанието си пред всички. Искам за себе си щастие и благоденствие, каза младата жена и призова за още пожелания, изречени на глас. Такива не липсваха.

Чуйте ги във втория звуков файл.